Yoga giver dig ro i sindet

Det virker måske mærkeligt og ret utænkeligt, at en række forskellige udstrækningsøvelser kan have en positiv effekt på både vores sind, vægt og humør. Ikke desto mindre er det tilfældet med yoga, som på kort tid er blevet populært herhjemme – både blandt mænd og kvinder.

Yoga kan nemlig både bruges til fysisk styrketræning, men også til mental afslapning ved at give sig selv lov til at tage en pause fra den hektiske hverdag og alle de mange gøremål. Vores hektiske hverdag hvor karriere, familie, praktiske gøremål og socialt liv skal gå op i en højere enhed, har vi nemlig brug for mentale pauser, hvor vi giver os selv lov til at slippe grebet – og det er netop det, som er en af grundene til yogas store popularitet.

De fleste fitnesscentre tilbyder forskellige former for yoga-hold – og på forskellige niveauer så alle kan være med. Det er altså gennem de seneste år blevet langt mere tilgængeligt at dyrke yoga – og ikke kun i de større byer.

Vejrtrækningen

Hvis man har været til en enkel yogatime, vil man hurtigt opleve, hvor afgørende vejrtrækningen er, og hvor meget den fylder inden for alle former for yoga. 70 % af kroppens udrensning sker gennem åndedrættet.

Den dybe vejrtrækning som der arbejdes med inden for yoga, er med til at ilte hele kroppen. Her er der tale om alt lige fra organer til kroppens celler og blod. Tilførslen af ilt bringer desuden ekstra energi til hele kroppens system, og er med til at sørge for en dyb og gennemgående udrensning.

Som erfaren yoga-udøver vil man derfor opleve, at man bliver bedre til at kontrollere sin vejrtrækning og samtidig også sin evne til at tage nyt liv ind og rense ud i det gamle. Det kan være svært at holde styr på sin vejrtrækning alt imens en yogainstruktør viser dig en lang række forskellige udstrækningsøvelser, men hold fast – lige pludselig går det hele op i en højere enhed.

Øg dit velvære med udstrækning

Brug yoga i din udstrækning

Udstrækning er for mange blot noget, der skal overstås efter en løbetur eller anden form for træning. Når du er til yoga, er udstrækningen dog en meget central del, og du lærer virkelig at strække din krop ud på måder, som du ikke troede, du var i stand til.

Når du strækker din krop, hjælper du dine muskler, sener og led til at løsne sig fra eventuelle blokeringer, hvilket er med til at øge dit velvære. De forskellige yogastillinger har forskellige formål, og du vil ofte opleve, at du efter en yogatime, er øm i mange muskler og led, du nærmest ikke vidste du havde.

De forskellige stillinger henvender sig lokalt på kroppen – nogle mod mave og fordøjelse, mens andre giver smidighed i for eksempel rygsøjlen eller en bedre holdning. Yoga kan altså være dit alternativ til for eksempel mælkesyrebakterier til fordøjelse, og dit behov for en massør grundet dårlig holdning.

Slip af med mentalt stress

Både det mentale i vejrtrækningen og det fysiske i de forskellige yogastillinger, hjælper dig til at holde fokus og på den måde være til stede, der hvor du er. I takt med at din krop bliver mere smidig og rolig, vil dit sind følge med, hvilket betyder både overskud og mere fleksibilitet i hverdagen.

Når du føler dig stresset, skyldes det ofte, at du har for meget at se til. Ofte kan det blive en ond cirkel, hvor du har svært ved at overskue selv de mindste ting. Stress får blodtrykket til at stige, vejrtrækningen til at køre derud af, og pumper samtidig din krop med adrenalin.

Gennem yogaen kan du mærke din krop på en ny måde, idet du lære at være tilstede i nuet, og slipper de elementer i hverdagen, der stresser dig. På den måde får du langt mere energi, et stærkere og mere solidt immunforsvar – og dermed reduceres mængden af stresshormoner.