Varme kilder er gode for din krops velbefindende

Igennem århundreder har mennesker hoppet i varme kilder, når de har været i nærheden af dem, hvis der har været et eller andet galt. I oldtiden har man ikke haft kompressionsbånd og smertestillende piller, så man måtte ty til andre metoder.

En af dem var altså at hoppe i de varme kilder, der findes rundt om i verden.

I dag er der blevet forsket lidt i, hvordan kilderne kan være til gavn for kroppen, selvom det – i hvert fald endnu – ikke er alle gavnlige effekter, der er dokumenteret.

Til gengæld ligger det fast, at mange mennesker har fået følelsen af, at det varme og ofte mineralrige vand har gjort noget godt for deres krop.

Det er rart – og det er godt

En virkning, der er veldokumenteret, er den følelse, man får i kroppen, når man hopper i det varme vand. Man bliver nemlig i stand til at slappe af. Og afslapning kan kroppen rigtig godt lide.

Især i nutiden, hvor vi bliver bombarderet med indtryk, tager jobbet med hjem, skal vise det perfekte liv på sociale medier og alt det, er det rart at kunne skrue ned. Det kan de fleste i varme kilder.

Varmen får musklerne til at slappe mere af, og den afslapning i kroppen kan også manifestere sig i sindet.

Får man slappet af i både kroppen og hovedet, får man det som regel bedre. Man er ikke så anspændt, man har ikke så mange bekymringer, og den følelse er god for kroppen. Man kan få sænket blodtrykket lidt og endda hjælpe på stofskiftet.

Synonym med pleje selv i dag

Vishy og varme kilder

Selvom vi i dag har fået en masse forskellige præparater og produkter, der kan hjælpe os med alskens dårligdomme, er tilknytningen til varme kilder og helende vand stadig stor.

Mange drager eksempelvis til Det Døde Hav for at lindre forskellige gigt- og hudlidelser.

Et andet eksempel er hudplejemærket Vichy, der faktisk har taget navn fra en by, der er kendt for sine varme kilder.

Byen var i 1800-tallet og et stykke ind i 1900-tallet kendt som et in-sted for de pænere dele af samfundet at tage til, når de skulle rekreere og blandt andet en tur i de varme kilder. I dag er byen dog mest kendt for hudplejeprodukterne, men de varme kilders påvirkning lader sig ikke fornægte.

Hvad er hemmeligheden?

Det er på sin vis et åbent spørgsmål, hvad der gør de varme kilder til så gode steder at tage en dukkert, når man døjer med et eller andet. På trods af den forskning, der er blevet foretaget i dette område, er der kun få helt definitive svar.

Til gengæld er der mange teorier. Som nævnt har musklerne godt af varmen, men måske er det også godt for leddene, bare at være i vandet, fordi man flyder, og presset dermed er mindre på leddene.

Måske absorberer man nogle af de mineraler, der ofte er i varme kilder – selvom man generelt ikke optager meget gennem huden.

Selvom der ikke er definitive svar på alle spørgsmål, er der mange mennesker, der har haft gavn af at besøge varme kilder i tidens løb.

Og så synes mange også bare, at det er dejligt at plaske lidt rundt i varmt vand. Det er jo også velvære.