Flere og flere kvinder begynder at blive kritiske over for hormonel prævention, som dækker over præventionsformer som blandt andet p-piller, p-stav, minipiller og p-ring. Det skyldes i høj grad, at der er mange bivirkninger forbundet med hormonel prævention. Særligt p-piller er der mange kvinder, der er blevet mere kritiske overfor. De oplever, at pillerne har påvirket dem psykisk og fysisk i en negativ retning, og så snart de lægger pillerne på hylden, har de fået en helt ny oplevelse af sig selv.
Hormoner påvirker kroppen
Gennem de senere år er der da også kommet et større fokus i medierne på de bivirkninger, som blandt andet p-piller giver. Det har muligvis også været medvirkende til, at kvinder generelt er blevet mere opmærksomme på, hvilke konsekvenser p-piller kan give. Selvom der ikke kun er ulemper ved at tage p-piller og andre former for hormonel prævention, er der flere kvinder, der netop er blevet mere opmærksomme på de negative aspekter ved hormonel prævention.
Når du tager p-piller eller anden hormonel prævention er det hormonerne i præventionen, der styrer din krops naturlige hormonproduktion, hvilket gør, at du ikke har en naturlig menstruationscyklus. Det betyder dermed, at du ikke får ægløsning, og den menstruationslignende blødning du får, er ikke forårsaget af en ægmodning, men er i stedet en form for ”falsk menstruation”.
Hvis du tager hormonel prævention, oplever du dermed ikke på samme måde din krop, som hvis du ikke brugte hormonel prævention. Du oplever med andre ord ikke den naturlige ægløsning og medfølgende menstruation, når ægget ikke bliver befrugtet. Samtidig oplever du heller ikke de forskellige udsving i dit humør – både glæden og tristheden – som følge af de naturlige hormoner i cyklussen. Flere og flere kvinder vælger derfor også at droppe den hormonelle prævention, fordi de ikke kan mærke deres krop på samme måde, når de tager p-piller og anden hormonel prævention.
Alternativer til hormonel prævention
Men hvad er alternativet til den hormonelle prævention? Den mest åbenlyse præventionsform, hvor kvinden ikke behøver at indtage hormoner, er kondomet. Kondomer giver en 97% sikker beskyttelse mod graviditet, hvis det bruges korrekt. Det er desuden den eneste præventionsform, der beskytter mod kønssygdomme. Nogle mener, at kondomer nedsætter nydelsen ved sex. Hvis man synes det er et problem, kan man dog bare vælge at bruge nogle tynde kondomer, som ikke nedsætter nydelsen i så høj grad. Mærket Plan har lavet nogle ultratynde latexkondomer, som gør, at der er mere følelse ved brug, hvilket kan gøre oplevelsen bedre.
Et andet alternativ til hormonel prævention er en kobberspiral, som sættes op i kvindens skede. En kobberspiral giver 98% sikker beskyttelse mod graviditet, men kan dog give kraftige menstruationsblødninger. Endelig kan et alternativ til hormonel prævention være et pessar, som er en halvrund gummiring, der ligner en lille hat, og som sættes op i kvindens skede. Pessaret beskytter 97% mod graviditet.
Disse er eksempler på præventionsformer, som ikke indeholder hormoner, og er derfor velegnede, hvis du som kvinde gerne vil undgå at give din krop hormoner. Der er dog ikke noget i vejen for at bruge de hormonelle præventionsformer, hvis det fungerer for dig. I nogle tilfælde kan hormonelle præventionsformer endda være en fordel, hvis du døjer med kraftige menstruationsblødninger og måske ligefrem nødvendigt, hvis du har sygdomme som endometriose. Hormonel prævention kan derfor være en effektiv og god præventionsform, men hvis du gerne vil undgå hormoner, findes der også andre gode alternativer, som er næsten lige så effektive.