Kvit smøgerne og opnå velvære

22 % af alle danskere ryger. Andelen af rygere i Danmark har i mange år været faldende, men der er ikke sket de store udsving gennem de sidste 5 år. Nogle rygere ønsker at stoppe, men har svært ved at fuldføre det på grund af den store afhængighed.

Der er mange gode grunde til at stoppe med at ryge. Man undgår rygerlunger, forlænger levetiden, stopper med at hoste og undgår de gule tænder og den konstante forfølgelse af røglugt. Det er dog ikke det eneste, der er positivt ved et eventuelt rygestop.

Når man stopper med at ryge, oplever mange desuden, at det giver dem mere ro i hverdagen, og at de generelt kommer i bedre humør. Et rygestop kan på den måde være med til at øge livskvaliteten og booste velværet i hverdagen.

Det mentale helbred boostes også

Det er altså ikke kun det fysiske helbred, der får langt bedre levevilkår, når smøgerne lægges på hylden. Ofte er rygere bange for, at et rygestop påvirker livskvaliteten i en negativ retning, netop fordi de forbinder rygningen med noget rart og noget hyggeligt.

Undersøgelser viser dog, at tilfældet er det modsatte. I den første tid efter rygestoppet vil mange mærke, at kroppen får det bedre, man afsavnet til cigaretterne vil være altoverskyggende. Det mentale velvære kommer altså først til overfladen efter noget tid, men så er den i høj grad værd at bemærke.

Studier viser nemlig, at alt lige fra angst og depression til stresslignende symptomer bliver mindre, når man har kvittet smøgerne. Det smitter desuden af på humøret og livskvaliteten, der over tid bliver boostet, når cigaretterne er lagt på hylden.

Nicorette som værktøj til rygestop

Alternativ til cigaretterSelvom mentalt velvære, bedre fysisk helbred og store besparelser venter på den anden side, har mange rygere enormt svært ved at fuldføre et rygestop. Kroppen kan i nogle tilfælde reagere kraftigt på et rygestop, og mange oplever desuden, at deres appetit øges betydeligt i flere måneder efter, at cigaretterne er kvittet.

Heldigvis findes der en lang række værktøjer, der kan hjælpe rygere til at fuldføre et rygestop. Nicorette er en af de mest brugte værktøjer, og fås i mange forskellige afskygninger. Nicorette Cooldrops er nikotinsugetabletter, der kan være med til at give det tilskud af nikotin, som kroppen føler den mangler i forbindelse med et rygestop.

Udover Nicorette Cooldrops findes der også nikotinplastrer, nikotinspray og nikotintyggegummi, der alle har det formål at gøre rygestoppet nemmere og langt mere overkommeligt. Mange rygere benytter sig desuden også af e-cigaretter og andre former for alternativer til den klassiske cigaret. På den måde gøres afvænningen nemmere og mere overskueligt for rygeren.

Der er altså ingen tvivl om, at et rygestop er godt for både helbred og for det mentale velvære. Det handler om at finde den metode og de værktøjer, der virker. Mange apoteker over hele landet tilbyder desuden gratis rygestopkurser, som også kan have en motiverende effekt og gøre det muligt for rygere at gennemføre et rygestop til fulde.