Undgå kemi i din solcreme

Solcremen er en fast del af danskernes rutine, når vi bevæger os ned mod stranden for at slikke sol. Men har du tænkt over, om din solcreme er fyldt med kemikalier og andre farlige stoffer?

En solcreme er et produkt vi smører på kroppen, og det er derfor et produkt der bliver siddende, indtil det bliver vasket/skyllet af. Derfor bør du også tænke over, hvad det er for et produkt, og hvilke ingredienser, du tilfører huden. Mange solcremer er fyldt med skadelig kemi, og det kan være svært at overskue, hvilke du skal undgå.

Solcremer er fyldt med kemi

Vi ved, at solcreme er vigtigt og nødvendigt, hvis vi vil undgå solskader i form af hudkræft, pigmentforandringer og modermærkekræft, som alle er forårsaget af solens kraftige UV-stråler. Derfor skal vi huske at beskytte os mod solens stråler med en god solcreme. Når vi smører os ind i solcreme flere gange dagligt, absorberer vores krop en stor del af ingredienserne i solcremen. Det kan dog blive et problem, når mange solcremer skader mere end de gavner.

Mange solcremer indeholder nemlig de kemiske solfiltre, og det er bl.a. disse solfiltre, som beskyldes for at være hormonforstyrrende. Her er der bl.a. mistanke om, at de hormonforstyrrende stoffer kan få unge piger til hurtigere at ramme puberteten, samt risiko for at gøre mænd mindre fertile. Dog er det svært at vide risikoen med sikkerhed, da disse stoffer kun er testet på dyr og ikke mennesker. Derudover er der også andre skadelige stoffer, som kan være problematiske.

Disse stoffer skal du undgå

Generelt set er det en god idé at undgå visse stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Jo flere produkter uden skadelig kemi, des bedre er det for dig og miljøet, og du vil ikke blive påvirket af cocktaileffekten. Cocktaileffekten er den betegnelse der bruges, når kroppen udsættes for flere forskellige produkter på samme tid og derfor kan have en skadelig virkning på kroppen.

Følgende ingredienser bør du vælge fra i din solcreme, hvis du ønsker mindre kemi:

  • Ethylhexyl methoxycinnamate (et kemisk solfilter som er godkendt af EU til brug i koncentrationer op til 10%)
  • Octocrylene (også et kemisk solfilter som kan give allergi når det kommer i kontakt med sol)
  • Propylparaben (et konserveringsmiddel som kan være hormonforstyrrende)
  • Cyclopentasiloxane (silikone -er ifølge TÆNK hormonforstyrrende, mens andre undersøgelser siger det modsatte)

Vælg miljømærkede solcremer

Det kan være svært og tidskrævende at stå og kigge samtlige solcremer på butikkens hylder igennem. Derfor kan du med fordel gå efter miljømærkede produkter som eks. Svanemærket. Svanemærkede produkter er din garanti for, at produkterne ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer eller anden farlig kemi.

Solcremerne fra Rudolph Care er alle miljømærket med Svanen, hvilket betyder, at de er fri for skadelig kemi. Samtidig er de spækket med gode ingredienser, som fugter og plejer huden. Med solcremerne fra Rudolph Care slipper du dermed for unødig kemi, som ikke gavner nogen, og du får en effektfuld solcreme, der virker.

Undgå allergi

Du kan også vælge at kigge efter Astma og allergimærket, som er en sikkerhed til dig om, at solcremen ikke indeholder allergifremkaldende stoffer som eks. parfume, konserveringsmidler eller skadelige UV-filtre.

Er du i tvivl om et produkt er miljø- eller allergimærket, kan du hente app’en ”Kemiluppen” fra TÆNK, og skrive navnet ind her. Herefter får du vist, om det pågældende produkt indeholder nogle skadelige eller allergifremkaldende stoffer.