Solcreme: begår du også disse klassiske fejl?

Vi kommer ikke udenom, at solcreme er vigtigt for, at du kan beskytte din hud ordentligt mod solens stråler. Uanset om det er overskyet, regn eller sne, så bør solcremen være en fast del af din morgenrutine, hvis du vil passe på din hud.

Særligt i de tidlige forårsmåneder og op til sommeren, skal du være ekstra påpasselig, da solen her kan være skarp efter en kold vinter uden sol. Vi har samlet en række af de fejl, som mange begår, når de påfører deres solcreme. Læs med og bliv klogere på, om du også begår disse typiske fejl.

For lidt solcreme

Dette er lidt en klassiker, men ikke desto mindre er der stadig rigtig mange, som ikke påfører nok solcreme i ansigtet (og på resten af kroppen). Hvis du påfører for lidt solcreme, vil du ikke opnå den rette mængde SPF, som er angivet på solcremen. En solfaktor 15 kan dermed hurtigt blive en solfaktor 2, hvis du har et for tyndt lag på. Derudover øger du risikoen for hudkræft, rynker, og tør hud, hvis ikke du er beskyttet godt nok mod solen.

Reglen lyder på, at du ca. skal påføre, hvad der svarer til en mandelstørrelse i ansigtet og en håndfuld til hele kroppen.

Vigtige steder bliver glemt

Når du påfører din solcreme, hvad enten det er i ansigtet eller på kroppen, er det vigtigt, at du påfører det alle de steder som udsættes for sollys. Der er imidlertid flere steder, som har en tendens til at blive glemt. Det drejer sig bl.a. om læberne, øjenlågene, ørerne og hænderne. Særligt læber og øjenlåg bliver oftest glemt, og det er et problem, da huden her er tyndere end andre steder på kroppen, og derfor er disse områder mere udsat.

Mange har tendens til også at glemme hænderne, som er ude hele tiden, og som derfor også er meget udsat for solen. Brug en håndcreme med minimum SPF 15, og sørg for at bruge en solstift eller læbepomade med solfaktor i til læberne og ørerne. Øjenlågene kan du blot smøre med den solcreme du alligevel bruger til ansigtet.

Solcremen påføres først, når du er ude i solen

En solcreme skal have lov at trænge ind i huden, så den bedre kan beskytte dig. Det tager ca. 20 min. for huden at absorbere solcremen, og derfor skal du påføre din solcreme inden du bevæger dig ud i solens lys, og altså ikke vente til du er nede på stranden.

Jævnlig påsmøring i løbet af dagen bliver glemt

Når du befærder dig udenfor, er det vigtigt, at du sørger for hele tiden at påsmøre dig solcreme, hvis du vil have den optimale beskyttelse. Solcremen fra morgenen af holder ikke hele dagen og vil med tiden blive svedt eller gnedet af. Husk derfor at påføre solcreme hver anden time, hvis du befinder dig uden for i solen. Er du inden døre, kan du nøjes med et par gange om dagen.

Hår og hovedbund bliver glemt

Det er ikke kun dit ansigt og resten af kroppen der påvirkes af solens stråler. Dit hår, og særligt din hovedbund, kan blive skadet af solens stråler, lige så vel som din hud kan blive det. Brug derfor en solbeskyttende spray til dit hår, og smør solcreme eller solspray i skilningen, så du undgår, at din hovedbund bliver skoldet og rød. Det er aldrig rart.

Solcremen tilsidesættes, når solen ikke skinner

Solens stråler kan trænge igennem både glas/vinduer og skyer. Du er derfor ikke beskyttet mod strålerne, blot fordi skyerne dækker for solen. Selvom du ikke kan mærke varmen fra solens stråler, som er de såkaldte UVB stråler, kan de kraftige UVA-stråler stadig trænge igennem skyer og glas og forårsage skade på din hud uanset vejret. Så på med solcremen én gang for alle.

Solcremen opbevares ikke korrekt

En solcreme kan typisk holde sig et år efter åbning. Dette er dog forudsat af, at din solcreme ikke har ligget og stegt i solen i flere timer. Hvis du ikke har opbevaret din solcreme et mørkt og køligt sted, kan du risikere, at den når at blive for gammel, selvom den ikke har overskredet datoen. Hvis solcremen er begyndt at lugte eller har en underlig konsistens, er det tid til at anskaffe sig en ny.