Frie radikaler fylder meget, men hvad er det egentlig?

Frie radikaler

Du er sandsynligvis stødt på ordene ’frie radikaler’, når du har kigget på creme eller måske kosttilskud. På både det fysiske apotek og op dit foretrukne online apotek kan man let støde på begrebet, men det er ikke noget, der lige giver sig selv, hvad frie radikaler egentlig dækker over.

De fleste vil kunne forstå ud fra konteksten, at frie radikaler ikke er godt for dig, og så langt så godt. Som regel synes de fleste bare, at det er rart nok at vide, hvad det er, man skal beskytte sig imod.

Derfor får du en kort forklaring på, hvad frie radikaler er, og hvad der virker godt mod dem. Du skal selvfølgelig også rustes lidt bedre til at passe på dem.

Kemisk ustabile molekyler

Det lyder mere dramatisk, end det egentlig er, selvom for mange frie radikaler ikke er sundt for dig. Frie radikaler er molekyler, som stjæler elektroner fra andre stoffer, fordi de er ustabile. På den måde kan de selv få stabilitet.

Faktisk er frie radikaler blevet sat i forbindelse med sådan noget som kræft, hjerte-kar-sygdomme, og sukkersyge. Det er altså ikke helt for sjov, hvis man får for mange af disse frie radikaler ind i kroppen eller bliver udsat for mange af dem.

Man kan støde på frie radikaler i store mængder i sådan noget som røg fra tobak, radioaktiv stråling, og nogle kemiske stoffer. Det er blandt andet derfor, man altid bør gøre rent med handsker, så man passer på sin hud.

Antioxidanter beskytter dig

Antioxidanter

Værnet mod frie radikaler er antioxidanter. De kan beskytte din krop mod at danne flere frie radikaler, og de spiller en vigtig rolle i en række processer i vores kroppe. Som navnet antyder, kan antioxidanter være med til at forhindre oxidation, altså at et stof i kroppen bliver ødelagt.

Man får typisk antioxidanter gennem den mad, man spiser. Det er sådan noget som C-vitamin og E-vitamin, så man kan kigge efter mad, som indeholder meget af dette, når man er ude og handle.

Derudover kan man også i en række cremer og kosttilskud få nogle af disse antioxidanter. Flere producenter af cremer, lotions og så videre har fokus på antioxidanter for at bekæmpe de frie radikaler, og de skilter som regel med det på indpakningen.

Alt med måde – selvfølgelig

Ligesom med så godt som alt andet i verden, er tingene ikke fuldstændig sort/hvide, når det kommer til frie radikaler og antioxidanter. Der skal være en balance, og man har brug for begge dele i sin krop.

Fødevaredirektoratet har for eksempel sagt, at antioxidanter måske ikke er ubetinget godt at få store tilskud af. Man kan altså godt få for mange antioxidanter, selvom man umiddelbart roligt kan købe cremer med antioxidanter. Lægger man al fokus på at få antioxidanter gennem kost, kosttilskud og cremer, skal man måske skrue lidt ned.

Lignende med frie radikaler bliver de faktisk brugt til noget godt i nogle tilfælde. Vores eget immunforsvar bruger nemlig de frie radikaler til at angribe de skadelige organismer og celler, som kan opstå i kroppen – eksempelvis kræftceller.