Undgå tør vinterhud: Sådan beskytter og plejer du huden om vinteren

Vinteren er årstiden for varme striktrøjer, store jakker, huer og halstørklæder samt masser af hjemmehygge i sofaen under et lækkert vamset tæppe og en varm drik i hånden. Men vinteren er også årstiden for tør hud, der strammer, klør og føles ekstra sensitiv.

Selvom tør hud kan være et problem for nogle hele året rundt, er det for mange typisk i vintermånederne, hvor temperaturerne udenfor falder, og der bliver skruet op for varmen indenfor, at huden reagerer ved at blive tør og irriteret.

Den lave luftfugtighed og kolde, tørre luft udenfor gør huden mere udsat. Samtidig kan de store temperaturforskelle mellem ude og inde medføre, at huden bliver tør, irriteret, rød og kløende. Særligt ansigtet, hænderne og benene er udsatte, men tør hud kan også opstå andre steder på kroppen.

Der er dog flere ting du kan gøre for både at forebygge, lindre og pleje huden i vintermånederne. Herunder kan du læse mere om tør hud, og hvordan du undgår tør vinterhud.

Hvad betyder det at have tør hud

Når man har tør hud, er det fordi hudbarrieren er svækket. Dette sker, fordi det beskyttende lag hudfedt på hudens overflade er forsvundet. Omkring halvdelen af hudens øverste lag består af ceramider, som er lipidkæder, der blandt andet har til formål at holde hudbarrieren intakt og beskytte huden mod skadelige partikler.

Hvis mængden af ceramider er lille, vil dette svække hudbarrieren. Er hudbarrieren svækket, betyder det således både, at huden ikke er lige så beskyttet mod skadelige partikler, men samtidig også, at huden ikke i lige så høj grad kan holde på fugten. Vandet i huden kan dermed lettere fordampe.

Når vandet i huden fordamper, bliver huden tør og irriteret. Er huden meget tør, kan huden også begynde at skælle og klø, hvilket kan være rigtig ubehageligt. Det er derfor vigtigt at pleje huden rigtigt og undgå de ting, som kan være med til at forværre tilstanden.

Sørg for en god pleje til tør hud

Kvinde bruger ansigtscreme

Har du tør hud, er det vigtigt at huske en god hudpleje. Hvis du plejer din hud dagligt med en god og plejende fugtighedscreme, kan du nemlig lindre tørheden og tilføre fugt til huden. Der findes mange gode hudplejeprodukter på markedet til tør hud, som kan være gode at bruge.

Når du skal vælge, hvilken creme du skal bruge, er det dog vigtigt, at du vælger en creme uden parfume, da det kan udtørre og irritere huden yderligere. Et godt mærke, som laver hudplejeprodukter til tør hud, er CeraVe.

Hudplejeprodukterne fra CeraVe er udviklet i samarbejde med dermatologer og indeholder ceramider, som hjælper med at gøre hudbarrieren stærkere, og som reparerer huden og tilfører fugt. Hudplejeprodukterne bidrager således til en blød og smidig hud og indeholder ikke parfume, hvilket gør dem velegnede til både børn og voksne.

Tips til at undgå tør hud

Udover en god og næringsrig hudpleje har vi også samlet en række tips, som kan være gode at huske, hvis du gerne vil undgå at forværre din tørre hud.

Tips til at undgå tør hud:

  • Undgå lange varme bade ved at skrue ned for varmen på vandet
  • Undgå for meget kontakt med vand ved at slukke for vandet mens du bruger sæbe
  • Undgå at bruge for meget sæbe både i badet og når du vasker hænder
  • Undgå at frottere ansigt og krop med et håndklæde og dup dig tør i stedet
  • Undgå at vaske hænder for ofte og i for lang tid
  • Undgå at bruge hudplejeprodukter der udtørrer huden

Disse ovenstående tips kan både bruges, når du gerne vil undgå at forværre din tørre vinterhud, men kan også bruges, hvis du gerne vil forebygge tør hud.