Kom din tørre vinterhud til undsætning

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og du har sikkert allerede nu mærket, at kulden påvirker din hud. Når vinteren for alvor kommer, og frosten sætter ind, vil du måske også komme til at opleve at blive tør i både ansigt og krop, og netop derfor er det vigtigt, at du sørger for at beskytte dig selv ved at give din krop masser af fugt og pleje. Læs videre her og lær, hvordan du kan komme din hud til undsætning.

Hvad er tør hud?

Tør hud er en tilstand i huden, som karakteriseres ved rød, irriteret, kløende og skællende hud. Tilstanden er ikke nødvendigvis en hudsygdom, da alle kan rammes af det – mænd, kvinder, unge og gamle – i kortere eller længere perioder.

Tør hud kan ramme hele kroppen, men især ansigt, hænder, arme og ben er mest udsatte.

Derfor bliver din hud tør om vinteren

Toer hud

Du kan blive ramt af tør hud hele året, men især om vinteren når luftfugtigheden er lav, er du specielt udsat. Det skyldes, at den lave luftfugtighed trækker fugten ud af din hud.

På samme tid påvirker det også fugtafgivelsen, når du ofte bevæger dig fra kulde til varme og tilbage igen. Den effektive isolering af vores huse i dag forhindrer samtidig frisk luft i at komme ind, og derudover udtørrer vores emhætter, ventilationssystemer og radiatorer også luften.

Varmere og hyppigere bade om vinteren, som fjerner hudens egne fedtstoffer, er også med til at ødelægge den naturlige barriere, som holder huden elastisk og blød, ved at forhindre fugten i at fordampe.

Endelig vil du med alderen også opleve, at din hud tørrer mere ud om vinteren, da huden får lavere vandindhold, bliver tyndere, mindre elastisk og får en mindre fedtproduktion. Dette påvirker nemlig også fugtbalancen i din hud, som bidrager til at gøre den tør.

Mange gør ikke noget ved problemet

Selvom det både kan være irriterende og ubehageligt at være ramt af tør hud hele vinteren, vælger mange ikke at gøre noget ved problemet. Det er dumt, da tør og træt vinterhud faktisk er ret let at slippe af med, hvis du blot tager de rette valg, når det kommer til at beskytte din hud.

Herunder får du syv tips til, hvordan du kan undgå tør og irriteret hud til vinter.

Syv tips til tør vinterhud

1. Undgå at have for høj varme i dit hus og husk at lufte ud regelmæssigt.
2. Tag kun korte og ikke alt for varme bade. Kan du holde det ud, er det bedst at bade i lunkent vand.
3. Pak dig godt ind når du begiver dig udenfor og undgå at din hud udsættes for direkte påvirkning af blæst og kulde. Husk tørklæde, vanter og hue.
4. Eksfolier huden to gange om ugen med en god bodyscrub, som hjælper med at optage din fugtighedscreme bedre.
5. Fugt dine læber med en god læbepomade og IKKE med tungen, da læberne er det sted på kroppen, som dårligst holder på fugt.
6. Spis mere fisk eller omega-3 tabletter for at styrke huden ekstra om vinteren.
7. Sørg for at fugte din hud grundigt med en god fugtighedscreme eller olie efter hver håndvask og bad, da tør hud oftest er meget følsom og kræver ekstra behandling i vinterperioden.
Cremer og andet hudpleje som indeholder naturlige og allergivenlige ingredienser, er derfor de bedste til formålet. Her er det danske mærke Ecooking især værd at prøve, da deres hudpleje udelukkende indeholder økologiske- og naturlige produkter.