De fleste af os danskere ynder at dyrke solen rigtig meget, når den endelig er fremme. Og selvom solen er dejlig og god for mange ting, kan den også skade huden og give pigmentforandringer.
Pigmentforandringer er ikke farlige, men kan være irriterende at se på og påvirke vores selvværd. Det er derfor utrolig vigtigt at passe på sin hud hele livet igennem, så du bl.a. undgår disse irriterende og meget lidt flatterende mørke pletter.
Vi giver dig her nogle råd til, hvordan du bedst behandler og forebygger pigmentforandringer.
Hvad er pigmentforandringer?
Pigmentforandringer er store, mørke plamager eller pletter, som oftest ses i ansigtet, på halsen og brystet eller hænderne. De er et resultat af, at huden er blevet eksponeret for alt for meget sol, som den ikke kunne tåle, og er faktisk en betegnelse for solskader i huden.
Hvorfor opstår de?
Pigmentforandringer opstår, fordi din huds celler producerer for meget pigment, også kaldet melanin. Det er primært solens stråler, der er årsag til pigmentforandringer, men det ses også, at hormonpåvirkning (p-piller eller graviditet) kan give huden pigmentforandringer.
Når vi eksponerer vores hud for sollys, forsøger huden at beskytte sig selv mod de farlige solstråler, og danner derfor pigment i huden. Du kender det måske som den flotte brune farve, de fleste danskere stræber efter at opnå hver sommer.
Hvis du udsætter din hud for alt for meget sollys gennem tiden, eller er flittig bruger af solarium, risikerer du, at huden ivrigt forsøger at forsvare sig selv. Dette selvforsvar fra huden gør, at den får produceret alt for meget melanin. Den øgede mængde af melanin i huden er solskader og viser sig i form af pigmentpletter og/eller pigmentforandringer.
Sådan kan du behandle pigmentforandringer
Behandling af pigmentforandringer sker ikke i løbet af natten. Det kan tage lang tid, før du får det ønskede resultat alt afhængigt af, hvor dybt i huden dine pigmentforandringer sidder.
Hudplejeingredienser
Der findes flere forskellige produkter til behandling af pigmentforandringer, hvoraf de bedste er AHA- eller BHA-syre, A-vitamin (retinol) og niacinamid.
Hvis du mangler hjælp til at finde de rette produkter til dine pigmentforandringer, kan du få hjælp på et online apotek. På et online apotek har de et stort udvalg af både syreprodukter, cremer med A-vitamin, niacinamid og/eller C-vitamin, så du kan finde det, der fungerer for dig.
AHA- eller BHA-syre
En syrebehandling (peeling) med enten glykolsyre (AHA) eller salicylsyre (BHA) har vist sig at være gode til at behandle pigmentforandringer, da de udjævner hudtonen. Peelingen skal ikke vaskes af, men skal sidde natten over. Den fungerer ved at eksfoliere huden og dermed mindske solskader. Brug af syre kan gøre huden meget sensitiv overfor sollys, og det er derfor meget vigtigt at beskytte huden med solcreme om dagen.
A-vitamin
A-vitamin er et meget vigtigt produkt i hudpleje og i kampen mod pigmentpletter. Det er et vitamin, som er med til at udjævne hudtonen og forbedre hudens struktur. Som med den kemiske peeling, kan A-vitamin også gøre huden sart over for sol, så brug det kun om aftenen, og brug en solcreme om dagen.
Niacinamid
Niacinamid kan med fordel bruges oven på din behandling med glykol- eller salicylsyre. Det er et B-vitamin, som er med til at hæmme pigmentforandringer og samtidig forbedre hudens elasticitet. Vitaminet findes ofte i forskellige cremer, men fås også som enkeltstående produkt med en højere koncentration af niacinamid.
C-vitamin
C-vitamin er en antioxidant, som er med til at forbedre solskader og øge cellefornyelsen. Den er derfor et ideelt middel i kampen mod pigmentforandringerne.
Behandling med laser
Med en laserbehandling, IPL (Intense Pulsed Light), kan du få fjernet dine pigmentforandringer på en nem og sikker måde. IPL fungerer ved, at lysenergien fra laseren søger efter det mørke pigment i huden. På den måde ødelægges pigmentforandringerne og fjernes fra huden.
En laserbehandling mod pigmentforandringer kræver 1-4 behandlinger med et par måneders mellemrum. Det er en kortere proces end med cremer, og du vil derfor hurtigere se resultater.
Inden behandlingen med laser må din hud ikke komme i direkte sollys. Der kan derfor være en fordel i at behandle pigmentforandringer om vinteren, da der er knap så meget sollys.
Sådan forebygger du fremkomsten af pigmentforandringer
Selvom du måske allerede har pigmentforandringer, er der ingen grund til at risikere fremkomsten af flere. Du kan derfor gøre dit for at beskytte din hud bedst muligt og undgå solskader.
Det allervigtigste middel mod pigmentforandringer er solbeskyttelse. Sørg for at undgå for meget sol og undgå solarium. Derudover skal du sørge for at bruge en god solcreme med høj solbeskyttelse mod både UVA og UVB hver dag (også om vinteren eller når det er overskyet).
Dine hænder er ofte også ude i solen, og de vil typisk have høj risiko for at udvikle pigmentforandringer. En dagcreme med solfaktor til hænderne kan være en god idé, så de er beskyttet mest muligt.
Du kan finde et stort udvalg af håndcremer, cremer til ansigtet med solfaktor eller almindelig solcreme på et online apotek. Vælg gerne en så høj faktor som muligt, og en creme der beskytter mode UVA og UVB.