Paracetamol er bedst mod smerter for de fleste

Når smerterne begynder at hobe sig op, og det selvfølgelig ikke er alt for voldsomt, ender man på et niveau af smerter, som mange mennesker tackler med smertestillende medicin. Så længe man ikke overforbruger smertestillende medicin, gør det ikke noget.

Der findes et hav af smertestillende præparater, så hvordan vælger man, hvilken type smertestillende medicin, der er bedst?

Svaret er selvfølgelig individuelt, fordi du kan reagere anderledes på et stof, end den næste, og derfor skal man altid huske at mærke efter i sig selv. Det er vigtigt, at være opmærksom på, om ens krop reagerer efter hensigten.

Når det så er sagt, er der lavet tusinder og atter tusinder af undersøgelser, som har kigget på virkninger og bivirkninger, effektivitet og type af effekt og al den slags. Det udgør en god base at træffe beslutninger ud fra.

Panodil, Pamol og alle de andre er som regel anbefalingen

Som regel er anbefalingen, at hvis man har let til moderat smerte, så kan man tage piller med paracetamol. Det er det aktive stof, som findes i en række smertestillende piller, hvor den mest kendte nok er Panodil. Ud over Panodil er paracetamol også det aktive stof i sådan noget som Pamol og Pinex.

Det kan fås i flere former ud over piller, men pillerne er det klassiske eksempel.

Paracetamol og altså også Panodil, Pamol og de andre er relativt milde, og derfor kan de bruges af de fleste, som ikke får en allergisk reaktion af pillerne. De kan i nogle tilfælde bruges i små doser af gravide og børn, fordi der er få bivirkninger.

Derfor er paracetamol også det, man tit vil anbefale folk, som har eksempelvis hovedpine – deraf ’kælenavnet’ hovedpinepiller.

Ibuprofen er godt mod inflammation

Paracetamol

Et andet produkt, som har en lidt anden spidskompetence, er Ibuprofen. Det er det aktive stof i sådan noget som Ipren, og det kan noget af det samme som paracetamol, men også noget andet.

Ibuprofen skulle nemlig være godt mod inflammation, og det kan eksempelvis hjælpe på gigtpatienters smerter. Det er også inflammation, der opstår, når man har slået sig, og derfor kan Ibuprofen også hjælpe med smerterne efter eksempelvis en sportsskade.

Ved Ibuprofen finder man dog lidt flere bivirkninger end ved paracetamol, og det må ikke bruges til børn og gravide, og derfor vil det altså ofte komme i anden række.

Husk at læse brugsanvisningen og spørg lægen

Der er en grund til, at der findes indlægssedler, som i øvrigt også kan findes online. Det er for at beskytte forbrugeren, fordi man skal altid være påpasselig med at putte virksomme stoffer ind i sin krop.

Så godt som alle stoffer i verden og især i medicinelle sammenhænge har potentielle bivirkninger, man skal være opmærksom på. Det er nogle gange utroligt få, der oplever bivirkninger, men de findes, og derfor skal man være opmærksom.

Er man i tvivl om, hvad der passer bedst til ens egen situation, kan man altid søge råd hos sin læge, som gerne hjælper med at finde det helt rigtige præparat for dig.