Sådan undgår du dårlig mave i forbindelse med rejser

 

Det kan ødelægge enhver ferie, hvis man allerede på den første aften spiser noget mad, som ens krop ikke kan holde til. Hvis ferien starter med fire dage på toilettet, så er der hverken meget ferie eller meget fornøjelse tilbage efterfølgende.

De fleste holder sig derfor nok fra de mest snuskede restauranter, når de rejser til udlandet. De fleste forbinder nemlig den dårlige mave med en dårlig hygiejne, og forsøger derfor at finde steder, hvor der ser rent ud. Og det er bestemt ikke et dårligt udgangspunkt.

Dog er det ikke altid fordi, at der er noget galt med maden, at vores krop reagerer voldsomt. Det kan også blot være udtryk for, at det er nogle råvarer eller krydderier, som kroppen ikke er vant til at få, og som den derfor bøvler med at håndtere. Det oplever flere danskere blandt andet, hvis de kaster sig over stærk asiatisk mad.

Få rejsemaven på ret køl

Står du overfor en rejse, kan det være en god ide at være forberedt på det værste. Heldigvis er der en del medicinske midler, der kan hjælpe dig, hvis du ender i den uheldige situation, at du får diarre.

Rejser man til lande, hvor man frygter for hygiejnen eller rejser man med børn, kan det være en rigtig god ide at have en pakke imodium tabletter med i tasken. De indeholder stoffet loperamid, som hjælper kroppen med at genoprette balance i tarmsystemet.

Derudover hjælper stoffet kroppen med at optage væske, hvilket kan være essentielt, i tilfælde af diarre. For selvom diarre ofte ikke er farligt, vil det ofte betyde, at kroppen mister en del væske. Derfor kan det være en fordel at hjælpe kroppen på vej mod en stabil væskebalance.

Gode råd til at undgå diarre

Undgå diarre på rejsen

Som tidligere nævnt, undgår nogle at spise på lokale gadekøkkener og lignende, af frygt for at hygiejnen her ikke er i top. Men faktisk er det langt fra altid, at en god hygiejne er nok. For selvom grøntsager og lignende er skyllet godt, og kokkene vasker hænder hele tiden, kan det stadig gå galt. I flere lande er vandet nemlig fyldt med bakterier, som vores maver ikke er vant til.

Det kan derfor være en god ide at holde sig fra eksempelvis isterninger, når man er ude og rejse. Selvom det ofte er fristende at få noget kølende, hvis man rejser i de varme lande, så kan det i værste fald betyde, at ferien i stedet ender på tønden. Drik i stedet kun produkter fra flasker og dåser uden isterninger.

Derudover skal du være opmærksom på, hvilke frugter du kaster dig over. Sørg i udgangspunktet for kun at spise frugter, hvor du selv piller skallen af, før du spiser dem. På den måde sikrer du sig, at de bakterier der måtte sidde i skallen, ikke ender med at bringe ubalance i dit tarmsystem.

Skulle uheldet være ude, gælder det om at handle hurtigt og tage en tablet, så snart problemet opstår. Drik desuden en masse væske og forsøg at spis rigeligt, så kroppen ikke dehydrer, men har noget at stå imod med.