Udendørsbruser til haven eller sommerhuset – det skal du overveje

På de varme sommerdage, hvor temperaturen overstiger de 20 grader, eller efter en lang og hård løbetur i sommervarmen, er der ikke noget bedre end at stille sig under den kolde bruser og blive kølet helt ned. Omvendt kan det også være rart efter en tur på stranden eller efter en dukkert i det kølige havvand at blive skyllet hurtigt igennem. Her kan en udendørsbruser være en fordel at bruge.

En udendørsbruser er lidt ligesom en almindelig bruser, men i stedet for at være placeret inden for boligens fire vægge, er bruseren placeret udenfor. Udendørsbrusere findes på mange strande og ved swimmingpools, hvor gæsterne kan skylle sig, men med årene er udendørsbrusere også blevet mere populære hos danskerne. Flere vælger enten at montere en midlertidig udendørsbruser eller få installeret en permanent bruser i haven derhjemme eller ved sommerhuset.

Der kan være mange fordele ved at få en udendørsbruser, hvis man har behovet eller ønsket om at investere i en. Herunder kan du blive lidt klogere på, hvilke typer havebrusere, der findes, og hvad du skal overveje, hvis du også drømmer om en skøn udebruser i din have.

To typer udendørsbrusere

Der findes grundlæggende to typer udendørsbrusere: De midlertidige brusere og de permanente brusere. Herunder kan du læse lidt om forskellen.

Midlertidige udendørsbrusere

De midlertidige udendørsbrusere kobles på haveslangen og monteres derudover enten på terrassen via en plade, som sidder på bruseren, eller stikkes ned i jorden. Mange af disse brusere har solvarme, hvorved vandet bliver varmet op ved hjælp af solens stråler, og mange har derudover også et blandingsbatteri, der gør det muligt at justere på temperaturen. Bruserne findes desuden med forskellig literkapacitet, og nogle har også fodbrusere.

De midlertidige udendørsbrusere, som monteres på haveslangen, må du gerne selv montere. Disse kan desuden placeres mange forskellige steder i haven, og det er også muligt at flytte rundt med nogle af dem efter behov. Dog skal du være opmærksom på, at det kan være en god idé at placere udendørsbruseren tæt på et afløb eller lave et dræn, som vandet kan løbe ud af. På den måde undgår du, at din have bliver til en hel sump.

mand-ved-udendoersbruser

Permanente udendørsbrusere

De permanente udendørsbrusere monteres et permanent sted i haven, og kræver derfor en ny vandinstallation. Da disse brusere er koblet til vand permanent, kan de give både koldt og varmt vand. Mange af disse brusere er lavet i rustfrit stål, og der findes forskellige udgaver, hvor nogle har fodbruser og nogle har bundplader, som man kan stå på, mens man er under bruseren. Vær desuden opmærksom på, at en permanent udendørsbruser skal være VA godkendt.

Da permanente udendørsbrusere kræver en ny permanent vandinstallation, må du ikke selv installere og montere dem. Her skal du i stedet have fat i en VVS, som kan installere bruseren efter reglerne. Denne VVS i Randers er et godt bud på en autoriseret VVS, der kan hjælpe dig med installation og montering af din udendørsbruser og desuden give god professionel rådgivning.

Hvorfor vælge en udendørsbruser?

En udendørsbruser er for mange et nice-to-have frem for et need-to-have. Det skyldes, at de fleste har en bruser installeret inde i hjemmet, og derfor fungerer udendørsbruseren som en ekstra bruser. Men hvorfor så have en udendørsbruser? Hvis du bor tæt ved vandet eller stranden og ofte er nede og tage en dukkert eller ligge og sole på stranden, kan det være meget rart med en udendørsbruser, så du kan få skyllet saltvand og sand af kroppen, inden du går indenfor.

Har du en pool eller et spabad, kan en udendørsbruser også være god til lige at skylle dig, inden du træder i vandet. På den måde undgår du at gå hele vejen fra badeværelset og ud til poolen, mens du er våd. Endelig kan en udendørsbruser være rar at have på en varm sommerdag eller efter en løbetur, hvor man lige har brug for at blive kølet ned.

En udendørsbruser kan dermed bruges i mange situationer. Hvis du gerne vil investere i en udendørsbruser, skal du dog både overveje, hvilken type bruser du skal vælge, om den skal være permanent eller midlertidig, samt hvor udendørsbruseren skal placeres henne i haven. Et godt tip er at placere den et sted i haven, som er lidt afsides, og hvor der er fred og ro til at tage et bad.