Travl eller stresset? Mærk din grænse

Mange mennesker oplever fra tid til anden at føle, at de har for mange ting om ørerne og for lidt tid til at få dem ordnet. En tilstand, der kan føre til stress, hvis du udsættes for den i en tilstrækkelig lang periode.

Det kan dog være svært at skelne mellem, hvornår der er tale om decideret stress og hvornår du blot har for travlt i en periode.

Mennesker er forskellige, og derfor er der også stor forskel på, hvor stor en belastning og hvor mange opgaver, enkelte mennesker kan overskue, før de mister overblikket og overskuddet og til sidst går ned med stress.

Kroppen sætter grænsen

Nogle mennesker elsker at have travlt og bliver rastløse, hvis de ikke har noget at rive i. Derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ting at have travlt, så længe du selv er føler, at du er ovenpå.

Problemerne opstår, når mængden af opgaver bliver for stor. Det gælder ikke kun i forhold til arbejde, men i hverdagen generelt. Hvis dine tanker konstant kredser om nogle bestemt emner, så du ikke kan koncentrere dig om andet, kan du komme i en situation, hvor selv de mindste opgaver kan virke uoverskuelige.

Kroppen er dog indrettet sådan, at den vil fortælle dig, når du bevæger dig ud på for dybt vand. Det kan blandt andet ske ved at du oplever søvnbesvær, manglende koncentrationsevne, nedsat appetit, går ned i vægt eller får kraftig hovedpine.

Alt sammen kan være en indikation på, at kroppen forsøger at sige, at den er overanstrengt.

Lyt til din krop

Stress og kroppen

Det kan være svært at vide, hvilke ting, der ligger til grund for stress. I nogle tilfælde kan det være for høje forventninger til egen indsats, som man ikke kan leve op til. I andre tilfælde kan det være personlige problemer, som overskygger alt andet.

Derfor er det vigtigt, at du reagere, hvis du føler, at din krop og dit hoved ikke længere fungerer på den måde, det plejer. Det kan være svært selv at afgøre, hvorvidt du er stresset og endnu sværere at finde ud af hvorfor.

Har du mistanke om, at du kan være stresset, kan det derfor være en god ide at søge professionel hjælp for at finde ud af, hvordan du bedst muligt kommer tilbage på ret kurs.  Det kan eksempelvis være ved at kontakte en pskykolog i Aarhus for at få råd og vejledning til, hvordan du kommer ovenpå igen.

Snak om dine tanker

En af de ting du selv kan gøre er at tale med andre mennesker, hvis du føler, at du har problemer med at overskue din hverdag.

Ved at sætte ord på dine følelser og oplevelser kan du måske finde frem til nogle af de ting, der ligger til grund for, at du føler dig utilpas og derefter gøre noget ved dem.

For nogle kan det være tabubelagt at erkende, at man er stresset. Dog er det vigtigt, at du ikke blot ignorer dine symptomer, da det kan betyde, at problemer blot vokser sig større.