4 gode råd til at bevare det glade sind i vinterperioden

De fleste kender til det med at blive vinterdeprimeret, og ofte har den begyndende vinter, de mørke dage og koldere temperaturer ret meget magt over vores humør. Faktisk smitter vinterperioden af på over 20 procent af alle danskere, der føler sig mere trætte, energiforladte og triste i vinterperioden.

Vinterdepressionen rammer primært kvinder, og faktisk har kvinderne op mod 75 procent større risiko end mænd. Det skyldes blandt andet, at det kvindelige kønshormon østrogen kan være med til at udløse vinterdepressionen.

Selvom det virker uoverkommeligt, så er det faktisk muligt at undgå tristhed og træthed om vinteren. Det gælder om at forebygge det og at have overskuddet til at stritte imod, hvis humøret er på vej i den forkerte retning.

1.      Masser af D-vitamin

Dagslys er altafgørende for vores humør. Det er nemlig manglen på lys om vinteren, der er en af hovedårsagerne til, at vores humør daler drastisk. Når vi mangler lys, nedsættes produktionen af signalstoffet serotonin.

I takt med at man ønsker at forebygge en eventuel vinterdepression, kan det derfor være en fordel hele tiden at jagte sollyset. Hav det i baghovedet i løbet af din dag ved at søge solindfaldet – både på kontoret og i bussen. Lange gåture eller løbeture i flot vintervejr bidrager også til humøret.

I nogle perioder om vinteren er solen sjældent helt fremme, og det kan måske være svært at få nok dagslys. I disse perioder kan det være en fordel at investere i multitabs med d-vitamin, som kan være et supplement og et godt værktøj mod vinterdepression.

2.      Velzina kapsler

Et andet værktøj man kan tage i brug i kampen mod vinterdepressionen er naturlægemidler. Der findes forskellige lægemidler, der bidrager til et bedre humør og modvirker tristhed og nedtrykthed.

Velzina kapsler er netop et naturlægemiddel, der er baseret på ekstrakt fra lægeplanten prikbladet perikum. Planten indeholder stoffer, der er med til at påvirke centralnervesystemet. På den måde påvirkes de funktioner i hjernen, der sikrer balance og et langt bedre humør.

På trods af at Velzina kapsler fås i håndkøb, kan det være en god idé at snakke med sin egen læge, inden man påbegynder indtagelsen. På den måde kan man nemlig blive gjort opmærksom på eventuelle bivirkninger og særlige situationer, hvor Velzina kapsler ikke er at foretrække.

3.      Aktivitet

Hold dig aktiv i vinteren

Når temperaturerne er kolde og dagene er korte, er det ekstra svært at komme ned i motionscenteret eller at trække i løbetøjet. Men vinterhalvåret og faren for vinterdepressionen gør blot det med motion og aktivitet mere vigtigt.

Når vi er fysisk aktive, frigør hjernen hormonstoffer, der er med til at fremme lykkefølelsen i kroppen – og dermed også vores humør.

Kombinér motionen med d-vitamin og sørg for at gå eller løbe udendørs. Selvom det er svært at komme afsted, har man det fantastisk bagefter – og også på sigt når vinterdepressionen undgås.

4.      Sex, sundt og søvn

Sidst men ikke mindst er ovenstående s’er vigtigt for dig i vinterperioden. Sex er fysisk aktivitet – hvilket jo er godt – men det er også med til at frigive endorfiner, hvilket booster humøret.

Sund og varierende kost er godt for os året rundt – og vinterhalvåret er altså ingen undtagelse. Gode proteiner, magert kød og fede fisk holder os i balance, hvilket bidrager til både humør, velvære og selvtilid.

Endeligt er det afgørende, at man prioriterer sin søvn. En fast søvnrytme er vigtig for vores eksistens, og det giver os energien til at præstere på arbejdet, komme afsted til træning og fastholde overskuddet i en travl hverdag.