6 facts om angst

Flere og flere danskere lider i dag af angst. Faktisk er angst en af de mest hyppige lidelser i Danmark, og ca. 400.000 lider af angst. Angst ses hyppigst hos kvinder, der har dobbelt så stor sandsynlighed for at udvikle angst som mænd. Angst ses dog også ofte blandt børn og unge.

Hvis du gerne vil vide mere om angst, eller hvis du selv lider af angst, kan du i denne artikel læse mere om angst. Vi har samlet en række fakta omkring angst, så du kan blive klogere på, hvorfor angst opstår, og hvad du kan gøre for at behandle den.

Hvorfor opstår angst?

Der findes ikke noget endegyldigt svar på, hvorfor vi udvikler angst, men flere læger og psykologer mener, at nogle er mere tilbøjelige til at få angst end andre baseret på deres barndom, deres sårbarhed og hjernens udvikling. Der er således flere faktorer, som spiller ind, når vi taler om, hvorfor nogle udvikler angst. Endvidere kan der også være tale om en vis arvelighed ift., hvorfor angst opstår hos nogle.

Motion kan hjælpe mod angst

Flere studier har vist, at motion har en positiv på angst. Det skyldes, at motion udløser endorfiner, som gør dig glad. Du vil derfor hurtigt få humøret op blot med den mindste type af motion, eks. små gå- eller løbeture i naturen.

Der findes flere typer af angst

Angst er et bredt begreb for flere typer af angstlidelser. Der findes både angst og såkaldte fobier. De mest ’populære’ angsttyper er social angst, hvor du er angst i forsamlinger med andre mennesker, panikangst, hvor du pludselig bliver grebet af angst, samt generaliseret angst, hvor du er angst hele tiden. Udover disse typer af angst findes der også forskellige typer af fobier, som eks. enkeltfobier, hvor du er angst for enkelte ting, eks. edderkopper.

Hvad er symptomerne på angst?

Hvis du ikke er helt klar over, om du har angst, kan du kigge mere på, hvordan din krop reagerer i forskellige situationer. Er du i en situation, hvor du tror du bliver angst, vil symptomerne ofte være hjertebanken, svedige hænder og/eller håndflader, du føler dig svimmel, og evt. svært ved at trække vejret. Du kan ligeledes opleve at have svært ved at koncentrere dig og måske føle dig rastløs. Oplever du nogle af disse symptomer, bør du søge læge.

Hvordan behandles angst?

Der er flere forskellige typer af angst, og derfor er der også flere typer af behandlingsformer, men de typiske behandlingsmetoder er kognitiv terapi, samtaleterapi, hypnose mod angst og/eller medicin. Du vil som oftest skulle henvende dig til en psykolog, hvis du ønsker at få hjælp til din angst gennem terapi. Vil du have hjælp til at komme angsten til livs gennem hypnose, skal du tage kontakt til en professionel hypnoterapeut, som kan hjælpe dig med dette.

Hvad skal du gøre, hvis du tror du har angst?

kvinder skubber angstenHvis du har mistanke om, at du har angst, både i høj eller mindre grad, så skal du tage kontakt til din læge. Efter en samtale med din læge, kan han eller hun finde frem til, hvilken type angst du har, og hvordan du bedst kan blive behandlet mod det. Du vælger derefter selv, om du ønsker hjælp til angst gennem kognitiv terapi hos en psykolog, eller om du ønsker at prøve hypnose mod angst af, som kan være særdeles effektiv. Det vigtigste er, at du får den rette behandling, så du kan slippe af med din angst.