Suppe kan måske hjælpe på gigt og ledsmerter

Har du ondt i leddene, måske på grund af gigt, kan det være, der er lindring at hente i et af de ældste husmoderråd – suppe og bouillon. Det er dog ikke en hvilken som helst suppe, og så alligevel.

Det er nemlig et krav, at der er ben eller knogler i suppen. Derfor er en ren grøntsagssuppe altså ikke nok i denne sammenhæng.

Om det er bouillon eller suppe er mindre vigtigt, det essentielle er nemlig benene eller knoglerne, som er det, der giver suppen eller bouillonen smag. Det er nemlig også dem, der er nøglen til i hvert fald nogle af de gode egenskaber, hvis man følger tankegangen bag.

Samme grundtanke som glucosamin

Årsagen til at suppe eller bouillon kan hjælpe på gigt og lignende lidelser er faktisk den samme, som grund til at glucosamin kan hjælpe. Kender man ikke glucosamin, så er det et stof, der er med til at danne blandt andet brusk i kroppen, og så kan man også få glucosamin som kosttilskud.

Når man producerer glucosamin i forbindelse med kosttilskud, sker det som regel ved at udvinde det fra skaldyr, men suppen eller bouillonen er en anden måde.

Man kan nemlig få glucosamin gennem kosten på denne måde, fordi man får trukket en masse mineraler ud af benene, som man ellers ikke kan få. Som regel siger man, at man ikke kan få glucosamin gennem kosten.

Ved at smide ben og knogler i vand og koge de gavnlige stoffer ud af dem, kan man få noget godt ud af dem, og noget af det skulle altså være glucosamin.

Kom det alternativt i sovsen

Sovs ledsmerter

Det er ikke alle, der er vilde med suppe, og derfor kan man eventuelt bruge en kraftig bouillon, når man laver sovs til sin andet mad. Her er der dog andre ting, man skal være opmærksom på.

Det skal selvfølgelig være en bouillon, man ved er lavet på rigtige ben eller knogler. Hvis man køber noget færdiglavet bouillon, er der sandsynligvis forsvindende lidt okse, kylling eller hvad bouillonen burde være lavet på i selve produktet.

Derudover kan der også være rigtig meget salt i bouillon – dog især den færdiglavede – ligesom man generelt skal udvise mådehold med sovs i hverdagen, da det ikke er den sundeste del af måltidet.

Derfor er der andre helbredsmæssige overvejelser i forhold til at bruge bouillon, end hvis man får glucosamin fra ben og knogler gennem suppe, som meget mere er et måltid i sig selv.

Traditionel mad og helsekost

Det at lave suppe og bouillon er ikke noget nyt, og det er det heller ikke i forhold til at bruge det til dårligdomme som gigt og andre gener i leddene. Som nævnt er suppe et klassisk husmoderråd mod en masse ting.

Suppe er meget rigt på næring, og så er det ikke mindst let for kroppen at optage, fordi det er væske. Det gør det godt for syge mennesker, fordi man ret hurtigt kan få noget, der indeholder meget næring.

Derudover har det også været en god måde i gamle dage – ligesom nu – at udnytte ressourcerne så meget som muligt, så ingenting gik til spilde.