Kostråd til diarré: Det skal du spise, hvis du har diarré

Diarré er et generelt problem for mange. Nogle oplever at få akut diarré, som varer ved i en kort periode, mens andre oplever, at diarré er et tilbagevendende problem. Uanset om du lider af akut eller kronisk diarré, er diarré meget hårdt og belastende for maven og kroppen.

Det skyldes blandt andet, at man ved diarré har problemer med at holde maden i sig, hvilket gør, at kroppen ikke når at fordøje og optage næringsstofferne i maden. Kroppen kan med andre ord ikke nå at optage de vitaminer og mineraler samt den væske den får gennem kosten.

Når man har diarré, kan man desuden have nedsat appetit, og fordi man hele tiden skal rende på toilettet, er det måske ikke lige mad, man har mest lyst til. Men fordi kroppen har brug for næring for at kunne fungere optimalt, er det vigtigt, at du sørger for at spise – også når du har diarré. For at lindre symptomerne kan det dog være en god idé at spise fødevarer, der er gode mod diarré, og som kan hjælpe din krop med at komme ovenpå igen.

Herunder giver vi dig derfor en liste over mad mod diarré, der kan hjælpe mod diarré og gøre din krop hurtigere rask. Derudover giver vi dig gode råd til, hvilken type mad der er god at indtage, og hvilken type mad du skal undgå, når du har diarré.

Kost der hjælper mod diarré

kost-mod-diarré

Ved diarré er det en god idé at spise madvarer, der er lette for kroppen at fordøje, og som samtidig tilfører vitaminer og mineraler, der hjælper kroppen til at kunne fungere bedre. De madvarer der er særligt gode at spise er blandt andet: Brød uden både klid, frø og kerner som lyst rugbrød og franskbrød. Derudover er det godt at spise knækbrød, kartofler og kartoffelmos, havregrød og suppe.

Fødevarer, der har et højt kaliumindhold som kartoffelmos, bananer, kogt fisk og kogte grøntsager kan desuden være særligt gavnligt at spise, når du lider af diarré. Derudover kan bananer, revet æble, nødder og chokolade have en stoppende effekt på diarré. Endelig kan syrnede mælkeprodukter som A38, ymer og Cultura eller kosttilskud med mælkesyrebakterier tilføre yderligere mælkesyrebakterier til tarmen, der kan skabe balance i tarmens bakterieflora.

Udover at spise de rigtige fødevarer, er det desuden vigtigt at drikke rigeligt med væske, da kroppen lider et væsketab i forbindelse med diarré. Her kan det foruden vand være gavnligt at indtage salt- og sukkerholdige drikke, som saftevand og fortyndet juice, der kan genoprette salt- og sukkerbalancen i kroppen og erstatte den mistede salt i kroppen.

Husk desuden at spise flere små måltider i løbet af dagen fremfor at spise få store måltider. Det gør det nemmere for din mave at fordøje maden og optage de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler i kosten.

Kost du skal undgå ved diarré

Hvis du lider af diarré, er det vigtigt, at du ikke spiser fødevarer, der har et for højt fiberindhold, da det kan være svært for maven at fordøje. Du bør desuden undgå at spise meget fed og krydret mad samt fødevarer, der kan give øget luft i maven som kål, artiskokker, bønner, porrer, løg og ærter samt tørret frugt.

Af væske bør du så vidt muligt undgå at drikke alkohol, kaffe og almindelig mælk, da det kan forværre problemet. Særligt mælk kan være svært for maven at fordøje.