De bedste vitaminer til dig i efteråret

Bladene på trækronerne har så småt skiftet farve fra skovgrøn til orange og med efterårets kommen mærker vi også, hvordan vejret bliver koldere og dagene kortere og mørkere.

Mange oplever at få en vinterdepression pga. den mørke tid, vi snart går ind i, hvilket bl.a. skyldes manglen på sollys. Vil du forbedre din sundhed og mindske din risiko for at blive vinterdeprimeret og influenzaramt, så kan du se nærmere på nedenstående vitaminer, som kan hjælpe dig godt på vej.

D-vitamin

Når dagene bliver kortere og sollyset mindre, er der mange danskere, som kommer til at mangle D vitamin. Det skyldes, at D vitamin bl.a. fås gennem solens stråler, som naturligt ikke er meget tilstede i efteråret og vinteren. Du kan sagtens bevæge dig udenfor i den smule sollys der titter frem bag vinterens mørke skyer, men sandsynligheden for, at du får nok D vitamin er meget lille.

Vil du undgå at mangle D-vitamin og som følge heraf bl.a. blive mere træt og måske deprimeret, bør du supplere med et D-vitamin kosttilskud. Du kan også forsøge at spise flere fødevarer, som indeholder D-vitamin, som eks. fed fisk. Udover at D-vitamin er med til at hjælpe med optagelsen af kalk i kroppen, styrker vitaminet også dit immunforsvar.

C-vitamin

C-vitamin findes i citrusfrugter og er et fantastisk vitamin til at styrke dit immunforsvar med. Når du forbedrer og styrker dit immunforsvar, har du nemmere ved at stå imod en evt. influenza eller forkølelse, som tit kommer i efterårssæsonen. Du kan derfor med fordel supplere din kost med rigelige mængder af dette vitamin, så du booster immunforsvaret mod efterårets influenza.

Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er vigtige uanset årstiden, og derfor er de også med på denne liste. Disse essentielle fedtsyrer hjælper dig med at holde et sundt hjerte og hjerne, hvilket selvfølgelig er ganske fornuftigt hele året. Får du ikke nok af disse fedtsyrer gennem din kost, bl.a. gennem fisk, så er der heldigvis en masse forskellige kosttilskud at vælge imellem, som indeholder omega 3.

Multivitaminpiller

Er du typen, der gerne vil springe over, hvor gærdet er lavest, eller foretrækker du bare én pille frem for flere, så kan du også vælge en multivitaminpille. Med en multivitaminpille får du alle de nødvendige vitaminer og mineraler i samme pille. Du skal dog lige tjekke op på, om der nu er nok D-vitamin i, da mange kan have brug for mere, end hvad der er i disse multivitaminer. Her kan du blot supplere med ekstra D vitamin til din multivitamin.

Kosttilskud er ikke alt

madpyramidenSelvom kosttilskud kan være et godt supplement til efteråret, kommer du ikke udenom også at spise en varieret kost. Når du varierer din kost, så du til hvert måltid får både protein, fedt og kulhydrat, vil du også få størstedelen af de mange vitaminer, som kroppen har behov for, og du vil dermed være bedre rustet til evt. sygdom. Oplever du, at du er meget træt eller døjer med andre problemer, kan det være en god idé at snakke med lægen om, hvad der ligger til grund for dette.