Forstoppet mave? Det skal du spise, hvis du døjer du med forstoppelse

Forstoppelse og hård mave er et meget almindeligt problem. Rigtig mange danskere oplever problemer med forstoppet mave i større eller mindre grad, og det kan der være mange årsager til. Det kan for eksempel være, at man har et meget stillesiddende arbejde og ikke bevæger sig nok, eller at man ikke får tilstrækkeligt med væske og fibre i kosten.

Nogle oplever at blive ramt af akut forstoppelse, mens det for andre er et tilbagevendende problem. Har du til tider problemer med forstoppet mave, kan det dog være en god idé at overveje at ændre din kost, da kosten kan spille en stor rolle i forbindelse med en træg og hård mave. Samtidig kan den rette kost hjælpe mod forstoppelse og give dig en sundere og gladere mave.

Kost til en forstoppet mave

Forstoppelse kan i nogle tilfælde skyldes en mangel på fibre i kosten og for lidt væske. Derfor er det vigtigt at spise en kost, der har et højt fiberindhold samt drikke tilstrækkeligt med væske. Herunder kan du blive lidt klogere på den rette kost mod forstoppelse, der kan hjælpe dig, hvis du ofte har problemer med en forstoppet mave.

Spis fuldkornsprodukter

I stedet for at række ud efter det hvide brød eller den hvide pasta nede i dagligvarebutikken, bør du i højere grad vælge fuldkornsprodukter som grov pasta, brune ris, groft brød, groft knækbrød, bulgur og havregryn. Disse har nemlig et højere indhold af fibre end hvidt brød, almindelig pasta og hvide ris.

Selvom det er en god idé at spise fuldkornsprodukter, hvis man døjer med forstoppelse, er det dog stadig vigtigt, at du lytter til din krop og til din mave, og derigennem finder frem til, hvad der virker bedst for dig. Vi er nemlig ikke alle ens, og derfor kan nogle fødevarer virke bedre for andre end det måske gør for dig. Så prøv dig frem, hvad der virker og er godt for dig og din mave.

Desuden er det vigtigt at være opmærksom på, at hele kerner, som fx findes i nogle rugbrød, kan give luft i tarmen og maven, fordi de kan risikere at samle sig som propper i tarmen. Hvis du døjer med forstoppelse, kan det derfor også være en god idé at lade rugbrødet med de mange hele kerner ligge og i stedet spise fuldkorn, der er formalet, og som ikke indeholder hele kerner.

Spis frugt og grøntgod-kost-mod-forstoppelse

Frugt og grøntsager indeholder mange fibre, hvilket gør det fordelagtigt at spise dem, hvis du har forstoppelse og hård mave. Grøntsagerne kan både spises rå eller tilberedte, ligesom frugten både kan være frisk eller tørret.

De grøntsager der har det største fiberindhold er særligt kål som blomkål, hvidkål, rosenkål, broccoli og rødkål. Derudover har grøntsøger som gulerødder, ærter, selleri, løg, pastinakker og bønner også et højt indhold af fibre. Generelt er det godt at spise forskellige slags frugter, men særligt bær som hindbær og solbær, æbler, appelsiner og pærer samt tørrede æbler, tørrede abrikoser og rosiner er gode at spise, fordi de har et højt fiberindhold.

Det anbefales, at man spiser ca. 300 g frugt og 300 g grøntsager om dagen, hvilket svarer til 6 stykker i alt af både frugt og grønt.

Drik masser af væske

Da for lidt væske også kan være en medvirkende faktor til, at man får forstoppelse og hård mave, er det vigtigt, at man indtager rigeligt med væske. Sørg for at drikke ca. 1½ liter væske om dagen af vand, juice eller saft og gerne mere, hvis du kan.

Te og mager mælk kan eventuelt også være et alternativ, men prøv så vidt muligt at undgå at drikke for meget kaffe, da meget kaffe kan give tynd mave og luft i maven.