Problemer med forstoppelse? Her er løsningen

Mange af os har sikkert prøvet, at maven har ville noget andet, end hjernen ville. Ofte kommer mavegener meget ubelejligt, og særligt diarre kan være en kæmpe hæmsko, hvis man ikke er i nærheden af et sted, hvor man kan få afløb for sine behov.

Mindre kritisk, men mindst ligeså ubehageligt, kan det være, hvis tarmene arbejder den anden vej, og du får forstoppelse. Selvom det ikke betyder et akut behov for at komme på toilettet, kan ubehaget være den samme.

Mavesmerter kan – uanset de medfølgende konsekvenser – være en ubehagelig overraskelse og kan være noget, der stjæler hele din opmærksomhed. Det kan nemlig være svært at koncentrere sig om noget som helst andet, hvis ens mave konstant kramper sig sammen.

Sådan løser du forstoppelsesproblemet

Der kan være mange årsager til, at forstoppelse opstår. Dog er der desværre ingen lynkur, der på et splitsekund kan få dine tarme i bevægelse endnu en gang. Dog er der flere lægemidler, der kan hjælpe dig på vej i løbet af en halv til en hel dag.

Grundlæggende og lidt forenklet forklaret, handler det om, at kroppen ikke får væske nok og dermed tørrer også tarmene ud. Derfor bindes der ikke nok væske i afføringen, hvilket fører til forstoppelsen.

En mulig løsning på problemet er at bruge Movicol. Stofferne i midlet hjælper med at binde væske fra tarmene til afføringen, så den bliver mere smidig, hvilket gør det lettere at komme af med afføringen. Som tidligere nævnt, er der dog tale om en længere proces, og derfor skal du ikke forvente en virkning med det samme.

Forbyg forstoppelse

Forstoppelse tarm

Hvis du døjer meget med hård mave, er der flere ting du kan gøre for at forhindre, at det bliver ved. Som med så meget andet, findes løsningen i høj grad i kost og motion.

For at tage det i omvendt rækkefølge, så kan det være en rigtig god ide at få noget motion. Det hjælper tarmene med at blive sat i omdrejninger og nedbrydningen af maden går derfor lettere. Motion betyder dog ofte, at du også mister væske i form af sved. Derfor er det vigtigt, at du får ekstra meget vand, når du også holder dig i gang. Generelt er det en god ide at sørge for, at du drikker rigeligt væske, så tarmene har noget at arbejde med.

Derudover handler det om at spise rigtigt. Dette handler ikke kun om, hvad du spiser, men også om måden, du spiser. Det er vigtigt, at du spiser jævnligt, i stedet for at give tarmen én stor portion at døje med hver dag. Spis i stedet små måltider i løbet af dagen og sørg for at tygge dem grundigt. Så gør du forarbejdet, hvilket gør tarmenes arbejde mindre krævende.

Sidst men ikke mindst handler det om at spise de rigtige ting. Her kan fiberholdig mad være en god vej frem, da det er med til at sikrer en smidig afføringen. Derudover kan ting som kål og svesker være en god ide. Begge har ry for at give lidt luft i maven, men det er faktisk en god ting i dette tilfælde. Så spis du roligt løs af disse ting, hvis du døjer med maven. Og husk så at gå på toilettet, når behovet opstår.