Får du de B12-vitaminer du har brug for?

Flere og flere danskere lider af vitaminmangel. Det er især vitaminet B12, som rigtig mange danskere ikke får nok af. Faktisk er antallet af danskere, der har en mangel på B12-vitaminet blevet fordoblet de sidste 20 år.

Dette kan nok især begrundes med en samfundsændring og et større fokus på miljøet, hvilket har medført, at antallet af danskere, der spiser kød er faldet inden for de sidste år, og vi generelt spiser mindre kød, end vi har gjort tidligere.

Flere og flere danskere går desuden også over til en vegetarisk og vegansk livsstil, hvilket betyder en mindre animalsk kost, og det kan give konsekvenser som B12-mangel.

En anden grund til at flere danskere lider af B12-vitaminmangel skyldes også i høj grad livsstilssygdomme, der gør, at flere får sukkersygemedicin og mavesårsmedicin, som kan hæmme optagelsen af B12-vitaminet.

Derfor er B12-vitamin vigtigt

B12 er et livsvigtigt vitamin, der hjælper med at omsætte fedt og protein i kroppen. B12-vitaminet er nødvendigt i forhold til at danne røde blodlegemer i kroppen, hvilket gør, at nervesystemet kan fungere optimalt. Vitaminet er altså nødvendigt for vedligeholdelsen af nerverne, en normal nervefunktion og en normal funktion af vores DNA.

Har man B12-mangel, kan det i svære tilfælde lede til blodmangel, men vitaminmanglen er som regel flere år om at udvikle sig. Lider man af B12-mangel over en længere periode kan symptomerne være træthed, åndenød og svimmelhed.

Af andre symptomer og tegn på, at du mangler B12-vitamin, kan være:

  • At din tunge er irriteret, rød og føles glat
  • At du har nedsat smagssans
  • At du har ændret følelsessans – fx at det prikker i hænder og fødder
  • At du er forvirret og husker dårligt

Det er derfor rigtig vigtigt, at man får B12-vitaminet enten gennem kosten eller som kosttilskud.

Kilder til b12 vitaminer

Hvor findes B12-vitaminer?

B12-vitaminet findes udelukkende i animalske produkter. B12-vitaminer kan blandt andet findes i kød, ost, mælk, fisk, skaldyr og æg. Vegetarer og veganere, der ikke spiser disse produkter, eller som kun spiser meget lidt af det, kan derfor risikere at få B12-vitaminmangel, fordi B12-vitaminet kun forekommer i små mængder og ikke i ret mange vegetabilske madvarer.

Er du vegetar eller veganer, eller spiser du generelt bare ikke særligt meget kød, fisk, æg eller mælkebaserede produkter, kan det derfor være en rigtig god idé at tage kosttilskud for at kompensere for din mangel på B12 i kosten.

Få alle dine vitaminer med LongoVital

B12-vitaminmangel kan nemt behandles med kosttilskud, der indeholder vitaminet. Har du mangel på B12 eller andre vitaminer, kan du altså nemt kompensere for denne mangel ved at tage kosttilskud. Det betyder blandt andet, at du kan fortsætte den vegetariske eller veganske livsstil, hvis blot du sørger for at få de vitaminer du mangler gennem kosttilskud.

Skal du supplere din kost med kosttilskud, kan det være, at du skal holde et ekstra godt øje med kosttilskud fra LongoVital. LongoVital er et af de bedst dokumenterede kosttilskud, og her kan du både finde kosttilskud med vitaminer, urter og uden animalske ingredienser.

Er du i underskud på B12-vitaminet, kan du tilføje Longo B Komplet fra LongoVital til din kost. Kosttilskuddet mindsker træthed og udmattelse, som kan forekomme når man lider af B12-mangel, samt bidrager til en normal omsætning af proteiner og fedtstoffer.