Kosttilskud til gravide – både før, under og efter graviditet

Du har lige opdaget at du er gravid – stort tillykke. Der kører sikkert mange tanker gennem dit hoved og kosten er måske ikke lige det første, som strejfer dine tanker.

Men vidste du, at Sundhedsstyrelsen anbefaler en lang række kosttilskud til gravide både før, under og efter graviditeten? Kosttilskud er ikke kun til barnet, men ligeledes til moderens krop, som er på overarbejde og gennemgår en stor forandring.

Du har sikkert hørt, at du skal spise sundt, undgå alkohol og rygning samt dyrke moderat med motion. Men selvom du spiser sundt, er det sjældent, at kroppen får dækket sit behov. Udover en mulitivitaminpille er det vigtigt at supplere med kosttilskud, som er særligt udviklet til gravide eller kvinder, der ønsker at blive gravide. De fire vigtigste kosttilskud er folinsyre, jern, kalk og D-vitamin. Alt efter hvor langt du er i graviditeten, skal kosttilskuddene tages herefter. Det er vigtigt at kosttilskuddene tages dagligt for at opretholde den rette mængde vitaminer og mineraler i kroppen.

Folinsyre

Folinsyre tages fra den dag, hvor du planlægger at blive gravid. Hvis din graviditet ikke er planlagt, starter du på folinsyre, så snart du kan. Det anbefales at tage et dagligt tilskud af folinsyre frem til 12. graviditetsuge, da tilskuddet reducerer risikoen for misdannelser i rygmarv, kranie og hjerne.

Tilskud af folinsyre tages frem til uge 12.

Jern

For at undgå træthed, hovedpine og i værste tilfælde blodmangel kan du supplere din kost med jerntilskud. Danskernes kost er jernfattig og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at den gravide supplerer med et jerntilskud fra 10. graviditetsuge frem til fødslen. Jerntilskuddet kan med fordel tages mellem måltiderne og må ikke tages i forbindelse med mælkeprodukter, da kalk modvirker optagelsen af jern. For at øge optagelsen af jern, kan du tage pillen sammen med et glas appelsinjuice. Alternativt kan du købe jerntilskud, hvor der er tilsat C-vitamin. For nogle kan jerntilskud virke forstoppende.

Tilskud af jern tages fra uge 10 og resten af graviditeten.

Kalk

Gennem hele graviditeten har barnet brug for kalk til at opbygge sine knogler. Da barnet får al sin næring gennem din krop, vil det aldrig komme i kalkmangel. Kalktilskuddet kommer derfor moderens knogler til gode. Hvis du indtager en halv liter mejeriprodukt om dagen, er det ikke nødvendigt at tage kalktilskud.

Tilskud af kalk tages gennem hele graviditeten.

D-vitamin

D-vitamin er et vigtigt kosttilskud, da det fremmer optagelsen af kalk og dermed styrkes opbygningen af knogler. Mange danskere har et lavt niveau af D-vitamin i kroppen, hvilket særligt gør sig gældende i vinterhalvåret.

Tilskud af D-vitamin tages gennem hele graviditeten.

kosttilskud gravid

Udover en multivitaminpille og de fire anbefalede kosttilskud kan du supplere din kost med et tilskud af omega-3 fiskeolie. Det er dog vigtigt at huske på, at omega-3 påvirker blodets evne til at størkne og derfor anbefales det at stoppe indtagelsen 3-4 uger før termin. Snak gerne med din læge eller jordemoder om, hvorvidt du skal supplere din kost med omega-3 fiskeolie.

Efter graviditeten kan du med fordel forsætte med et tilskud af jern, kalk og en mulitivitamin, da amningen tager en del på kroppens ressourcer. Jern bør tages i et par uger, hvis du har mistet meget blod under fødslen.

Der findes forskellige mærker af kosttilskud og hvis du er i tvivl om, hvilket mærke du skal vælge, kan du altid tage en tur forbi dit lokale apotek for at få den rette vejledning.