Får du tit halsbrand og sure opstød? Måske skal du kigge på dine kostvaner

De fleste har oplevet at få halsbrand og sure opstød. Når man mærker, at noget fra maven løber for langt op og kommer op i den del af halsen og spiserøret, man kan mærke – det er ikke så rart, men det er heldigvis som regel ganske ufarligt. Dog kan det være noget, man skal snakke med en læge med, eksempelvis hvis det er i forbindelse med anden sygdom.

Det man kan mærke komme op fra maven er mavesyre, og som ordet antyder, er det sjældent særlig rart, når syre kommer et sted hen, hvor det ikke er meningen. Sådan er det også inde i kroppen, når mavesyren ikke kan holdes tilbage i maven.

Man kan se en fin animation om halsbrand på sundhed.dk, hvor det går under termen ’reflukssygdom’, og kan man lidt engelsk kan man nok genkende reflux i navnet. Det giver en god indikator af, hvad halsbrand er for en størrelse.

Den video fortæller også rigtig godt, hvorfor man taler om sure opstød, fordi mavesyren jo netop er sur.

Maden har meget at sige

Halsbrand kan skyldes mad

Hvordan situationen omkring ens mavesyre er, kommer meget an på, den mad man spiser. Noget mad er sværere at fordøje end andet, og stærk krydret mad, fed mad og ting med meget syre i bør man undgå, hvis man kan. Mad med syre i kan være sådan noget som citrusfrugter og mad, som er syltet i eddike.

Ved at spise uhensigtsmæssigt i forhold til mavesyren kan mave skabe et tryk i maven, som er svært for kroppen at inddæmme. Det kan også være, at lukkemuskulaturen omkring spiserøret ikke er stærk nok eller velfungerende nok, men ofte er det maden og spisevaner, som er synderen.

Man kan eksempelvis tænke sig til, at hvis man spiser et kæmpestort måltid mad, kommer der så meget ned i maven, at mavesækken bliver helt udspilet. Ud over at man vil føle sig oppustet, vil der også være et tryk tilbage mod spiserøret, som kan give halsbrand og sure opstød.

Det er også en anbefaling, at man så vidt muligt er oprejst i forbindelse med maden. Selvfølgelig må man gerne sidde ned, men hvis man ligger ned, kan væsken fra maven lettere flyde op i spiserøret og give ubehag.

En masse hjælp på apoteket

Har man tendens til halsbrand og sure opstød, kan man kontakte sin egen læge for at høre, hvor alvorlig situationen er. Som regel vil det ikke være noget at bekymre sig meget om, men eksempelvis kan noget medicin også fremkalde halsbrand, og her er det rart at få afklaring med lægen.

Er det ikke noget alvorligt, kan man kigge på apoteket efter hjælp. Et hurtigt kig på nettet for dem, der bruger apoteket online viser, at der er masser af muligheder at vælge imellem.

Der findes både tabletter – både dem der skal tygges og dem der skal sluges – kapsler og miksturer, så man kan få hjælp på den måde, man her det bedst med. Uanset hvad kan et smut forbi apoteket være smart, hvis man flere gange eller i en periode er ramt af sure opstød og halsbrand.