Forkølelse – hvilke fødevarer skal du spise, og virker de egentlig?

Der findes utallige løsninger, quick-fixes og superkure, der lover guld og grønne skove, når det kommer til at slippe af med en forkølelse. Det er skam også fristende at begynde at drikke litervis af ingefærshots for at kurere den ellers så trælse forkølelse, men er der overhovedet nogen evidens for, at det virker?

Det er ikke længere svært at finde frem til hurtige svar på, hvad du skal gøre, hvis du er forkølet. Det eneste det kræver er en pc, tablet eller mobil med internetadgang, og du har adgang til tusindvis af resultater om, hvordan du slipper af med forkølelse.

Der er sågar flere forskellige fødevarer du kan spise for at komme hurtigere igennem sygdommen – i hvert fald, hvis du spørger Google til råds. Men kan bestemte fødevarer virkelig hjælpe os igennem en forkølelse?

C vitaminer og hvidløg

Mange af os kender til rådet om at spise C-vitaminer, hvis vi er blevet syge eller forkølet, og vi tager gerne et C-vitamin tilskud eller drikker et ingefærshot, fordi vi tror det hjælper, når først vi er ramt af en forkølelse. Desværre er det ikke videnskabeligt bevist, at C-vitamin eller ingefærshots gavner kroppen, når først vi ér blevet syge.

Hvidløg er en anden fødevare, som er blevet kendt for at have en gavnlig effekt på en forkølelse. Desværre er det ikke noget, der rent faktisk virker mod en gængs omgang forkølelse. Hvidløg kan i meget store mængder, ca. 50 fed om dagen, muligvis afhjælpe en forkølelsesvirus, men disse mængder af hvidløg vil vi sjældent kunne opnå at spise, og derfor virker hvidløg ikke som en kur mod forkølelse.

Der er altså ikke rigtig bevis for, at vi kan spise os raske, når vi først er blevet ramt af en forkølelse, men derimod kan vi måske forebygge den.

C-vitamin-og-hvidloeg-mod-forkoelelse

Spis dig til et stærkt immunforsvar

Hvis du ofte pådrager dig virus, eller du føler dig træt og uoplagt uden at være syg, kan det være en god idé at se på din kost. Vores kost er enorm vigtig, når det handler om sundhed og velvære, og det er herigennem, at vi får vores daglige vitaminer og mineraler. Vil du, for så vidt muligt, undgå at blive smittet med virus eller komme dig hurtigere over den, er det derfor din kost du skal kigge på.

Du kan forbedre og styrke din overordnede sundhed og styrke immunforsvaret indefra med forskellige fødevarer, der rent faktisk virker. Når først du er forkølet, er der dog ingen vej udenom end at lade kroppen komme af med virussen af sig selv, selvom du selvfølgelig kan afhjælpe og lindre symptomer med diverse virkemidler på apoteket.

Vil du styrke immunforsvaret igennem din kost og dermed være bedre rustet mod en forkølelse, kan du tage et kig på nedenstående fødevarer.

Spis fede fisk

Både fede fisk som f.eks. makrel og laks er fyldt med både D-vitamin og omega 3 fedtsyrer, som er rigtig godt for kroppen. Derudover dæmper de inflammation i kroppen, som kan hjælpe dit immunforsvar godt på vej. D-vitamin er desuden en vigtig del af kosten, fordi det er med til at stimulere immunforsvaret, så det ikke reagerer hverken for meget eller for lidt.

Spis kål

Alle former for kål indeholder en stor del C-vitaminer og gode fibre, og virker desuden antiinflammatorisk på kroppen. En stor mængde af frugt og grønt i kosten giver desuden variation og øger kroppens immunforsvar. Når vi snakker C-vitaminer, er det også værd at nævne rød peberfrugt, som sammen med andre røde frugter og grøntsager er spækket med gode vitaminer.

Husk svampen

Spiselige svampe som f.eks. shiitake svampen er rig på stoffet betaglukan, som er med til at bekæmpe virus i kroppen. Betaglukanerne gør opmærksom på virussens omfang og hjælper med at øge vores modstandskraft, så kroppen bliver kureret for virussen.
Hvis ikke du kan lide svampe, findes betaglukanerne også i gær og havregryn.

Få en sund tarmflora

Bakterierne i tarmene er yderst vigtige for din sundhed og generelle velvære. Spiser du f.eks. Cultura, A38 eller andre lign. produkter med mælkesyrebakterier (probiotika) har disse en gavnlig effekt på tarmsystemet og er med til at holde tarmene sunde.

Overordnet set, skal du altså helst spise så varieret en kost som muligt, hvis du vil holde forkølelse og andre vira for døren. Dermed ikke sagt at du ikke kan blive smittet, men hvis dit immunforsvar er i top, vil det være lettere at komme igennem.