Flere og flere danskere har taget brugen af kosttilskud til sig, og bruger det glædeligt hver eneste dag. En af årsagerne til den store stigning i popularitet blandt kosttilskud er blandt andet det stigende fokus, vi danskere har fået på vores generelle sundhed.
Kosttilskud har til formål at skulle tilføje særlige mineraler og vitaminer til os menneskers almindelige indtag af daglig kost. Vi har nogle anbefalede mængder af vitaminer og mineraler, som vi skal leve op til. Det kan være svært at få det gennem almindelig kost, og derfor kan kosttilskud altså være en godt alternativ, der kan hjælpe os med at booste sundheden og bevare kroppens balance.
Der findes over 1000 forskellige kosttilskud bare på det danske marked – og flere kommer hele tiden til. Kosttilskud bliver administreret af Fødevarestyrelsen, men på trods af det, er de ikke underlagt de samme lovkrav, som hvad der er tilfældet med lægemidler og naturlægemidler.
Hvorfor kosttilskud?
Kosttilskud er især anvendeligt, hvis man mangler nogle særlige stoffer i sin krop. Vi har brug for de anbefalede mængder af vitaminer og mineraler for at føle, at vores krop er i balance. Hvis kroppen mangler noget, kan det hurtigt resultere i træthed, maveproblemer eller et svagt immunforsvar.
Kosttilskud med mælkesyrebakterier kan for eksempel bidrage til mere balance i tarmfloraen, så man undgår maveproblemer, mens D-vitamin kan have en positiv effekt på energiniveauet.
Særligt ældre mennesker og børn benytter sig af kosttilskud. De ældres brug skyldes typisk, at de ikke indtager så meget mad, og derfor har brug for flere vitaminer og mineraler. Ældre indtager derfor typisk multivitaminpiller eller D-vitamin.
Børn har også ofte brug for kosttilskud i form af for eksempel D-vitamin eller mælkesyrebakterier i dråbeform. Man bør dog aldrig give sit barn kosttilskud uden at have konsulteret med en læge eller sundhedsplejerske inden.
Virker kosttilskud?
Branchen for kosttilskud har i mange år været plaget af forskellige virksomheders såkaldte fidustilbud, der er blevet solgt på et falsk grundlag og med ulovlig markedsføring. Kosttilskud må nemlig ikke markedsføres som om, at der er dokumenterede og beviste medicinske effekter – heller ikke selvom det er tilfældet. Alt sammen har bidraget til, at offentligheden har svært ved at tro på kosttilskuddenes egentlige effekt.
Det er altså vigtigt, at man konsulterer med fagpersoner, inden man påbegynder et indtag af kosttilskud. Læger, sundhedsplejersker og farmaceuterne på apotekerne vil ofte kunne hjælpe, så man er sikker på, at det er det rette kosttilskud, man vælger.
Der findes nemlig kosttilskud, der har bevist effekt – for eksempel kosttilskud med fiskeolie, D-vitamin eller mælkesyrebakterier. Kosttilskud kan altså være et ret så brugbart redskab, når det kommer til kroppens sundhed, men det kræver man er varsom med, hvilke former for og typer af kosttilskud, man vælger.