Fisk i maden kan forlænge dit liv – fiskeolie er godt for hjertet

De fleste ved godt, at det vi spiser har en indflydelse på den måde, vi har det på. De fleste ved også godt, at man kan få et sundere og længere liv, hvis man spiser rigtigt og i forhold til de behov, kroppen har for at fungere optimalt.

Det er også de fleste, der har hørt, at man skal spise fisk et par gange om ugen, men det er nok de færreste, der kan sætte noget konkret tal på, hvor meget man egentlig får ud af fisken.

Et studie fra 2013 viste, at man kan lægge godt 2 års levetid på sit liv, hvis man har meget omega-3 i sit blod.

Omega-3 er så godt som synonymt med fiskeolie, hvor de fleste får deres omega-3 fra, og derfor kan man med rette gentage anbefalingen om at få spist fisk.

Især til gavn for hjerterytmen

Den mest tydelige forskel kunne i undersøgelsen ses på hjerterytmen. Undersøgelsen blev foretaget over 16 år og målte omega-3 indholdet i blodet hos mennesker over 65.

Her viste det sig, at deltagerne med mest omega-3 i blodet havde en halvt så stor risiko for at dø af rytmeforstyrrelser i hjertets pumpen.

Tidligere undersøgelser har også påvist en gavnlig effekt i forhold til hjerterytmen, og de resultater ser altså ud til at holde stik.

Spis fisken – det hjælper

Spis fisk

Det er en rigtig god ide at få fiskeolie gennem kosten på den måde, at man spiser fisk. Ud over omega-3 er der nemlig en række forskellige stoffer, man kan få ved at spise fisk, som er gavnlige for ens krop og ens helbred.

Stoffer som jod, D-vitamin og selen får man blandt andet gennem fisk, og fisk er også en god kilde til et stof som protein.

Selvom man tager tabletter med fiskeolie, er det altså stadig anbefalelsesværdigt, at man spiser fisk på regelmæssig basis. Den officielle anbefaling er 300 gram om ugen, og det er en god rettesnor at holde sig til.

Fiskeolietabletter har også sin berettigelse

Selvom det er bedst at spise fisken, er det ikke tid til at smide alle tabletter med fiskeolie ud. Der er flere situationer, hvor det giver god mening med fiskeolie.

Børn der ellers ikke vil spise fisk kan måske lettere lokkes til at spise en kapsel sammen med vitaminpillerne, og de der har svært ved at spise og få mad ned, kan måske lettere sluge en kapsel end et helt måltid med fisk.

Særligt i det sidste tilfælde, hvor det kan være svært at få al den næring, man skal have gennem kosten, kan det være en god ide med et kosttilskud af den ene eller den anden art.

Et mærke som Pikasol har eksempelvis tabletter med fiskeolie, der også indeholder noget yderligere, der kan havne kroppen.

Det gælder om at komme i gang

Fiske tabletter

De største fordele ved omega-3 ser ud til at ligge i de første bidder af fisken, så at sige. Der er en større fordel ved at begynde at spise fisk og fiskeolie, end der er ved at spise mere.

Dermed ikke sagt, at hvis man spiser fisk og fiskeolie i forvejen, skal man bare glemme at spise mere, men det er for at understrege behovet for at få lagt noget fisk ind i den ugentlige madplan.

Hvis man ikke er vild med smagen af fisk, kan tabletter med fiskeolie altså være en måde at få i hvert fald nogle af de gode ting, der findes i fisk – ikke mindst den vigtige omega-3.