Spis dig smuk – 6 tips til at få en smuk hud indefra

Skønhed kommer indefra. Det er et ordsprog, som de fleste af os nok har hørt en gang eller to før, og der er faktisk noget om snakken. Hudens udseende og tilstand bliver nemt påvirket af de ting vi indtager dagligt, og dårlig kost, stress og for lidt vitaminer kan hurtigt sætte sine spor på huden, og gøre den mere grå og trist at se på.

Hudpleje indefra er blevet meget mere in i de seneste år. Hvor der før i tiden var fokus på, hvad du skulle smøre i ansigtet for at blive smuk, er der nu fokus på, hvad du skal spise og drikke for at holde huden, og kroppen, sund og smuk. Her kommer 6 tips til dig, der gerne vil spise dig til en smukkere hud.

Drik masser af vand

Det giver næsten sig selv, at vi skal huske at drikke nok vand, men mange glemmer det rent faktisk i en travl hverdag. Da vores krop består af 60% vand, er det ikke så underligt, at kroppen har brug for vand.

Er din krop dehydreret, vil du hurtigt kunne se det på din hud, som kan blive mere tør, og der kan komme fine små tørhedslinjer. Vand hjælper på at fugte huden indefra, og derudover er det med til at skylde affaldsstofferne ud af kroppen.

Spis groft og farverigt

Som en del af at holde huden smuk, er det vigtigt at spise sundt. Her skal du droppe alle former for forarbejdede fødevarer og undgå raffineret sukker så vidt muligt. Hvidt sukker øger nemlig betændelsestilstanden i kroppen og skader dine celler indefra, og det kan ses i huden.

Spis i stedet masser af frugt og grønt i flere farver. Især rodfrugter er gode for huden, da de indeholder hyaluronsyre. Hyaluronsyre er kendt i hudpleje og med god grund. Det fugter og stabiliserer kollagenet i huden, og dermed minimeres fremkomsten af rynker og fine linjer.

Spis omega-3 fedtsyrer

Omega-3-fedtsyrer

Vi kan hurtigt blive enige om, at fisk og fiskeolie er sundt for vores krop. Ikke alene bliver det anbefalet af Fødevarestyrelsen at spise fisk flere gange om ugen, men det har rent faktisk også en effekt på diverse sygdomme som f.eks. gigt og hjerte-kar-sygdomme. Derudover indeholder fisk en række andre vitaminer, som f.eks. D-vitamin og selen, der også er vigtige for vores helbred.

Fede fisk, som er rige på umættede fedtsyrer, har en stor indvirkning på din huds tilstand. Er du ikke lige til fisk, eller får du det bare ikke spist, kan du sagtens supplere med et kosttilskud. Her snakker vi selvfølgelig om fiskeolien.

Fiskeolie indeholder, ligesom fede fisk, de essentielle fedtsyrer, omega-3. Disse fedtsyrer, også kaldet EPA og DHA, er rigtig gode til at vedligeholde en ung og smuk hud. Oplever du tør hud, kan du med fordel spise fiskeolie, da fiskeolien smører huden indefra. Det afhjælper især også tendens til rød og irriteret hud. Så, frem med de sunde fedtsyrer, enten som tilskud eller som aftensmad. Din hud vil takke dig.

Husk fordøjelsen

Selvom en varieret kost kan gøre nok så meget for din sundhed og din hud, vil en dårlig fordøjelse hurtigt kunne ses i din hud. Hvis kroppen ikke kommer af med de forskellige affaldsstoffer, vil det ophobe sig i kroppen og vise sig i huden i form af f.eks. eksem, rosacea eller akne.

En fiberrig og varieret kost med grove grøntsager kan hjælpe på fordøjelsen, så du undgår oppustethed, forstoppelse eller andre maveproblemer. Vil du hjælpe tarmene lidt på vej, kan du desuden supplere med mælkesyrebakterier, som er med til at skabe en god og sund tarmflora. Disse bakterier findes naturligt i syrnede mælkeprodukter, fermenterede fødevarer eller i form af kosttilskud.

Husk vitaminerne

Når du spiser sundt og varieret, skulle du også gerne få de mange forskellige vitaminer og mineraler, der er gode for huden. Her er nogle vitaminer dog mere gavnlige end andre, som f.eks. A-vitaminer og C-vitaminer samt E-vitaminer.

A-vitamin, også kaldet retinol, hjælper mod tør hud og aldring og er derfor et godt middel til at holde huden smuk. Vitaminet findes i mælk, ost og æg, men især også i spinat, gulerødder og peberfrugt.

C-vitaminer er rigtig gode for huden, da de er med til at give glød og producere kollagen i huden, som modvirker ældning. C-vitaminer findes bl.a. i citrusfrugter, broccoli og jordbær.

E-vitamin er en antioxidant og bekæmper frie radikaler. Det er et vitamin, som er rigtig godt til heling af sår, hvorfor dette også typisk findes i cremer mod solskader. E-vitaminet får du ved at spise avokado, olivenolie, nødder og spinat.

Kollagen mod rynker

Kollagen findes naturligt i vores kroppe og er med til at mindske rynker og fine linjer, men med alderen mister vores hud dens elasticitet og spændstighed, og derfor oplever vi, at vi får rynker og fine linjer.

Hvis du vil pleje huden indefra, kan du derfor med fordel tage et supplement af kollagenpulver til din kost. Dette kan få dine rynker eller fine linjer til at syne mindre, og give lidt af hudens spændstighed tilbage.