Sådan lindrer du dine menstruationssmerter

Enhver kvinde vil i løbet af sit liv opleve at have menstruation fra de er ca. 13 år til overgangsalderen sætter ind, typisk omkring de 45-50 år. Hvis du er en af de kvinder, som døjer med mange menstruationssmerter, kan det hurtigt blive en træls omgang at skulle igennem hver eneste måned, indtil du når menopausen.

Vi har samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre for at lindre dine menstruationssmerter, så du ikke mærker så meget til dem.

4 råd mod menstruationssmerter

Menstruationssmerter er helt normale og er altså ikke farlige. Derfor kan de dog stadig føles meget ubehagelige. Nogle kvinder oplever kun milde smerter, mens andre oplever svære og stærke smerter, og måske oplever de endda migræne og oppustethed. Faktisk er hele 10% så plaget af smerterne, at de er nødt til at holde fri fra arbejde/skole.

Menstruationssmerterne kommer af, at musklerne i livmoderen trækker sig sammen. Livmoderen danner stoffet prostaglandin, som er det, der giver muskelsammentrækningerne. Smerterne vil for det meste føles som et jag i maven og/eller lænden.

Nedenfor finder du 4 gode råd mod smerterne.

Dyrk motion

Når du har din menstruation, kan det hjælpe på smerterne at røre kroppen så meget som muligt. Dyrk noget motion i form af enten en løbe- eller gåtur, cykling eller yoga. Det kan også være godt at have fokus på øvelser til underlivet og ryggen, da dette kan være med til at mindske smerterne. Find den motion, du synes bedst om og kan holde til.

Prøv ibuprofen

Hvis du virkelig døjer med mange smerter, kan du overveje at tage smertestillende medicin med ibuprofen, som eks. Ipren. Disse smertestillende piller fås i håndkøb på apoteket eller på apoteket online og skal tages, når du første gang oplever smerterne. Smertestillende tabletter kan også hjælpe dig med at sove, hvis du har problemer med dette pga. smerterne.

Sørg for varme

For rigtig mange kvinder kan det hjælpe at varme området, hvor de har smerter, op. Dette kan du eks. gøre med en varmepude eller en varmedunk. Placér varmedunken på maven eller ryggen, alt efter, hvor du har flest smerter. Varmen er med til at lindre smerterne og gøre det mere behageligt for dig. Læg dig evt. i sengen eller sofaen, mens du har varmedunken på maven, så du slapper helt af.

Hos apoteket online finder du forskellige typer af varmedunke, som kan hjælpe mod smerterne. Du kan også vælge at investere i et elektrisk og trådløst apparat, som kan sidde på maven og afgive varme til området.

Prøv p-piller

Har du meget kraftige menstruationssmerter, kan du overveje, om du skal bruge p-piller, hvis du ikke allerede gør det. For mange kvinder kan p-piller være en hjælp til at slippe af med smerterne.

P-piller er et hormonelt virkemiddel, og virker ved, at din krop ikke får ægløsning. Når kroppen ikke oplever en ægløsning, vil den heller ikke give dig de smerter som kommer, når du får din menstruation pga. sammentrækningerne i livmoderne. På p-piller vil du derimod opleve en ”uægte” menstruation. Tal med din læge om mulighederne, hvis du er meget generet af smerter, så I sammen kan finde en løsning, der passer til dig.