Sådan forebygger du efterårsblues og vinterdepression i overgangen fra sommer til efterår

Sommeren er for alvor forbi – det siger kalenderen i hvert fald – og det betyder, at vi nu går en årstid i møde, hvor det bliver koldere og tidligere mørkt. Det er dermed slut med de varme lyse sommeraftener på terrassen, og i stedet blevet tid til at finde støvlerne og overgangsjakken frem fra skabet.

For mange føles det som om, at sommeren kun lige har varet et splitsekund, og denne overgangsperiode fra sommer til efterår kan derfor være svær at forlige sig med. I takt med at dagene bliver mørkere, temperaturerne falder, og det bliver regnfuldt og blæsende udenfor, er der desuden mange, der bliver i dårligere humør og begynder at få mere negative tanker. Energiniveauet begynder at dale, og nogle bliver måske endda ramt af vinterdepression i vinterhalvåret.

Oplever du også, at du bliver mere deprimeret i efteråret og vintermånederne, kan du herunder få gode råd til, hvordan du kan holde humøret oppe og få mere energi, selvom det bliver mørkere og koldere.

Kom op af sofaen

Selvom det måske er blevet lidt koldere i vejret, er det vigtigt, at du ikke bare ligger isoleret derhjemme på sofaen og er trist over, at sommeren er et overstået kapitel for i år. I stedet bør du sørge for at komme udenfor, få motion og desuden fortsætte med at være social med dine venner og familie.

Motion er godt for dit helbred og dit velvære, og det kan derfor også have en gavnlig virkning på dit humør. Gå eller løb en tur udenfor i dagslyset og nyd synet af bladene i træernes kroner, der så smukt skifter farve. Sørg desuden for, at du ikke trækker ind i dig selv og lav aftaler med vennerne om at ses til en hyggelig middag eller bare en kop kaffe.

mand-loeber-tur-med-hund-i-efteraaret

Få masser af lys

Signalstoffet serotonin i hjernen, som blandt andet påvirker vores humør, appetit og vågenhed bliver stimuleret af lys. Omvendt udskiller hjernen melatonin, når det er mørkt, som er det hormon, der gør os trætte. Idet det bliver mørkere, får vi dermed ikke nær så meget dagslys, som kan øge serotoninniveauet, og samtidig vil hjernen udskille mere melatonin. Dette kan muligvis være årsagen til, at vi føler os mere trætte og uoplagte i vinterhalvåret.

Det er derfor afgørende, at du får tilstrækkeligt med lys. Sørg derfor for at gå udenfor i dagslyset så meget som muligt. Det kan desuden være en god idé at sørge for at tænde lys, når du er derhjemme, så du får mere lys. Nogle, der oplever at blive efterårs- og vinterdeprimerede vælger desuden at tage sydpå, hvor der er varmere og mere lyst.

Det kan også være en idé at investere i en lysterapilampe. Undersøgelser viser, at lysterapi har en gavnlig effekt på vinterdepression, og det kan derfor være en mulighed, hvis dine efterårsblues tenderer til en vinterdepression.

Tag D-vitamin som kosttilskud

D-vitamin kan både fås gennem kosten og via lyseksponering. Da dagslyset mindskes i efteråret og vinteren, er der derfor også mange danskere, der ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin i vinterhalvåret. Flere undersøgelser viser, at D-vitaminmangel kan medvirke til øget træthed og udviklingen af depression. Det kan derfor være en rigtig god idé at tage D-vitamin som kosttilskud i vinterhalvåret for at undgå dette.

På et online apotek kan du finde en lang række af kosttilskud med D-vitamin. Her kan du desuden også finde mange andre vitaminer og kosttilskud, som kan supplere din daglige kost. Start gerne ud med at tage D-vitamin som kosttilskud allerede i starten af efteråret for at forebygge træthed og en eventuel opblomstrende vinterdepression.