5 råd til en sund mund og flotte tænder

Mange af os kan nok blive enige om, at et smil og flotte tænder gør meget for vores selvtillid og det generelle helhedsindtryk.

Ligesom så meget andet, kræver et flot smil med sunde tænder en del pleje. Både det vi spiser og drikker, har indflydelse på vores tænder. Derudover er tandplejen også en vigtig medspiller, når det kommer til god mundhygiejne.

Hvis du gerne vil blive bedre til at optimere din tandpleje, får du her 5 gode råd, så du kan få en sund og frisk mund.

Forebyggelse fremfor behandling

Det er altid bedre at forebygge tandskader og smerter, end det er at behandle dem. Det kan hurtigt blive en dyr regning hos tandlægen, hvis du i flere år har forsømt dine tænder, og det er der vel ingen, der har lyst til?

Nedenfor finder du gode råd til en optimal tandpleje, som du selv kan gøre derhjemme.

Husk tandbørsten og tandpastaen

Bakteriernes værste fjende er tandbørsten. Hvis du børster dine tænder to gange dagligt i to minutter pr. gang, vil du med tiden få en god og sund mund.

Brug en tandpasta med fluorid, da dette er med til at beskytte tænderne mod huller. Colgate har lavet mange forskellige slags tandpastaer, som alle indeholder fluor, så du kan få en, der passer til dig. Her kan du frit vælge mellem en tandpasta til hvidere tænder, karieskontrol eller til sensitive tænder.

Tandlægerne anbefaler, at du benytter en blød børste, og at denne udskiftes hver 8. uge.

Bliv dus med tandtråden

Du ved det godt. Du skal huske tandtråden. Rigtig mange af os har hørt på, at tandlægen gang på gang siger, at vi skal bruge tandtråd. Og selvom det er træls at blive mindet om, er tandtråden en vigtig allieret i kampen om sunde tænder.

Tandbørstning er nemlig ikke nok, hvis du skal alle bakterier til livs. Tandtråden kan nå ind imellem tænderne og tage det, du ikke fik med tandbørsten. Hvis du springer tandtråden over, svarer det faktisk til at mangle at rense 40 % af dine tænder.

Tandtråd er med til at forebygge paradentose og andre sygdomme som forårsages af bakterier i munden langs tandkødet.

Spis mindre sukker

Det er nok nemmere sagt end gjort helt at undlade at spise sukker. Dog er det en god idé at skære ned på mængden, hvis du vil bevare et smukt tandsæt. Cola og andre syreholdige produkter, som f.eks. juice, kan hurtigt lave stor skade på tænderne.

Sukker som sidder på tænderne i lang tid, er det, der gør mest skade på tænderne og forårsager huller. Det er f.eks. ting som bolcher, karameller, vingummi og tørret frugt.

Derudover har hyppigheden af dit sukkerindtag også en stor betydning. Hvis du indtager store mængder sukker i en længere periode, vil du være med udsat for at få huller.

Det er derfor afgørende, at du husker tandbørsten regelmæssigt og prøver at skære ned på dit sukkerforbrug. Er du glad for sodavand, kan du drikke denne gennem et sugerør, så sodavanden ikke rammer tænderne direkte.

Drik vand

Som beskrevet ovenfor er sodavand, juice og lign. søde drikke bestemt ikke dine tænders ven. De kan faktisk gøre mere skade end gavn, og derfor kan det være en god idé at drikke mere vand. Vand skader ikke dine tænder, og hvis du drikker et glas vand efter et glas sodavand, er vandet med til at skylle noget af syren væk fra tænderne.

Besøg tandlægen regelmæssigt

Selvom det kan virke træls at hive tid ud af kalenderen, gør du dig selv en tjeneste ved at besøge tandlægen. Et regelmæssigt besøg hos tandlægen vil gavne dig og dine tænder i det lange løb. Ingen andre end tandlægen kan give en tandrensning, der går i dybden og renser tænderne for plak og tandsten.

Tandlæger kan desuden også hurtigt se, om der er nogle huller eller andre problemer, som du måske ikke selv har lagt mærke til. Dermed kan de også hjælpe med behandling, så du undgår smerter.

Har du gjort forarbejdet, med grundig tandbørstning og tandtråd, vil en tandrensning hos tandlægen ofte være hurtigt overstået.

Tegn på en dårlig mundhygiejne

Vores kroppe er generelt gode til at sende signaler til os, når der er noget som ikke er, som det skal være. Har du ikke en god nok mundhygiejne, vil det som oftest komme til udtryk i munden.

Du kan bl.a. opleve:

  • Blødende tandkød
  • Meget plak og tandsten på tænderne
  • Mørkt tandkød
  • Dårlig ånde

Oplever du nogle af ovenstående symptomer, kan det være en god idé at optimere din tandpleje og evt. slå vejen forbi din lokale tandlæge.