De fleste får at vide fra de er børn, at de skal huske at drikke deres mælk. Det udsagn bliver som regel efterfulgt af en besked om, at knoglerne skal bruge kalk for at kunne vokse, og fordi der er meget kalk i mælk, skal man drikke det for knoglernes skyld.
Det er også rigtigt, at calcium – det mere medicinske navn for kalk – er godt for opbygningen af knoglerne. Det er en god ide at drikke mælk for at styrke sine knogler. Hvad mange dog ikke er klar over er, at calcium eller kalk hjælper på mange andre ting end bare knoglerne.
Man kan altså gøre noget godt på kroppen på mange områder, hvis man sørger for at få nok calcium.
Calcium fås primært fra mejeriprodukter, men det kan også findes i nogle grøntsager og nogle fisk. Fordi kalken primært fås gennem mejeriprodukter, er der en bestemt gruppe mennesker, der bør overveje et kosttilskud, nemlig laktoseallergikere.
For dem vil sådan noget som Unikalk være en god ide. Unikalk laver forskellige tabletter med calcium, så hvis man gerne vil supplere sin kost med andet end kalk, kan man kigge efter det blandt Unikalks produkter.
En vigtig procent går til andet end knogler
Der er stor fokus på knoglerne, fordi det er op mod 99 procent af det calcium, vi har i kroppen, som går til at opbygge knoglerne. Calciummet er en af de faste dele af knoglerne, altså noget af det, som er med til at holde strukturen og styrken i knoglerne.
Den sidste del går til vigtige funktioner i kroppen såsom funktionen af forskellige celler. Det er blandt andet muskelceller og nerveceller, der har brug for calcium for at fungere, og det siger sig selv, at hvis vores muskler og nerver ikke virker, går det ikke godt.
Også en ting som tænderne har brug for calcium, ligesom vores skelet og knogler har det. Vores tænder er også til en vis grad bygget op af calcium, så de har også brug for, at vi får nok calcium for at forblive stærke og sunde.
Motion kan hjælpe til stærkere knogler
Ud over at give knoglerne nok calcium eller kalk, så de har noget at blive bygget og styrket af, er der andre måder at styrke knoglerne på. Motion og træning er en af dem, og så er det selvfølgelig godt for en masse andre ting.
Når man bevæger sig eller træner, bliver skelettet så at sige stampet sammen, ligesom et sandslot ved stranden. Knoglerne bliver mere kompakte og stærkere. Flere undersøgelser har ifølge Samvirke vist, at motion er med til at øge knoglemassen.
Her skal man dog huske på, at træningen eller motionen skal være en, hvor der kommer vægt på skelettet. Cykling og svømning er eksempelvis ikke optimale motionsformer i forhold til skelettet, fordi cyklen og vandet bærer meget af vægten. Så kan motionen være god for mange andre ting, men i forhold til skelettet, er det ikke optimalt.
Hvis man ikke er til decideret træning, kan det også hjælpe at gå en tur i ny og næ, så man får bevæget sig.