Brug kemiluppen, inden du køber kosmetik og hudpleje

Når man kigger på varedeklarationen på en creme eller noget kosmetik, kan man let komme ud for ord, man ikke kender. Det er de færreste, der egentlig ved, hvad alle de mange eksotiske navne på forskellige stoffer dækker over.

Selvom man ikke ved helt præcist, hvad det er for stoffer, der er i cremer og lotions, kan det godt være stoffer, der potentielt er skadelige for dig.

Derfor skal man være opmærksom, når man køber skønheds- og plejeprodukter. Det er trods alt produkter, der skal lægges på huden på den ene eller den anden måde, og de har altså stor kontakt med vores hud og kroppe.

Appen Kemiluppen giver hurtigt overblik

Forbrugerrådet TÆNK ved godt, at det kan være udfordrende at huske alle de stoffer, man helst skal undgå. Derfor har de lavet en app, som kan hjælpe folk med at undgå de stoffer, der potentielt kan være skadelige for os.

Den app hedder Kemiluppen, og den kan downloades til både iOS og Android.

Med den kan man tage et billede af et produkt, man gerne vil have tjekket for en række problematiske stoffer, og når appen har genkendt produktet, får man enten et A, B eller C.

De tre bogstaver står for, at produktet enten er uden de problematiske stoffer, der er registreret for appen, at der ikke er nogen af disse stoffer I, men at der til gengæld kan være allergifremkaldende eller miljøbelastende stoffer, eller at produktet indeholder stoffer, der anses som problematiske.

Det er også muligt at sende produkter ind til tjek, som ikke findes i databasen endnu. Man sender blot et billede af forsiden og bagsiden gennem appen. Produkterne bliver vurderet efter, hvor ’populære’ de er i appen, så der kan gå tid, inden der kommer en vurdering på det indsendte produkt.

Apotekets beige serie er et af dydsmønstreneKosmetik uden farlige kemikalier

Heldigvis er der mange producenter, som kigger efter i deres egne opskrifter og fjerner de stoffer, som kan vise sig at være problematiske. Et af dem er Apotekets beige serie, der er udviklet til personer med sensitiv hud.

Apotekets beige serie er en serie af hud- og hårplejeprodukter, der er astma-allergi mærket og svanemærket. Kigger man på Apotekets 24 timers ansigtscreme får man en kolbe med et A, når man bruger appen Kemiluppen. A’et betyder altså, at cremen er fri for den række af problematiske stoffer, som appen holder øje med.

På den måde kan man hurtigt tjekke det produkt, man står med i hånden, om det er fri for de fleste skadelige stoffer og få et resultat, som er let at forstå.

Lovgivningen hjælper lidt, men tager ikke alt

Dansk lovgivning er set over en bred kam designet til at beskytte forbrugerne. Det er både i forhold til sådan noget som returret og reklamation, men også i forhold til, hvad der er tilladt af forskellige stoffer o forskellige mængder i forbrugsprodukter.

Selvom lovgivningen tager det værste og de mest skadelige stoffer, kan der stadig være stoffer, der ikke er dækket ind af loven.

Derfor giver det stadig god mening at tjekke sine pleje- og kosmetikprodukter med appen eller andre metoder, hvis man foretrækker dem.

I hvert fald er det godt at være påpasselig med, hvad men putter på sin krop.