Det er sundere at pendle til de store byer end at bo i dem

Luftforurening er en af de ting, man ikke lægger mærke til, men som kan påvirke ens helbred ikke desto mindre. Man lægger ikke mærke til den, med mindre den når højder som har set fra især de kinesiske storbyer, hvor det bliver til smog og en tyk tåge.

Så slemt behøver det ikke at være, før det kan påvirke ens helbred, og også i Danmark er der luftforurening nok i de store byer, til at påvirke beboernes helbred.

Problemet er naturligt nok størst i København, men også Aarhus, Odense, Aalborg, Kalundborg og Fredericia er ramt af luftforurening kan man se på et kort, som er lavet af Aarhus Universitet. Tallene er godt nok baseret på målinger fra 2012, men kortet giver stadig et fint overblik.

Trafik er den store synder

Der tegner sig et klart billede i, hvordan forureningen fordeler sig rundt om i landet. Luftforureningen følger nemlig i store træk de steder, hvor der er mest trafik.

De store byer, hvor der bor mange mennesker og findes mange biler, er også de steder, der er hårdest ramt. Biler af især ældre dato udsender mange partikler i luften, som ikke er gode for vores helbred, men også nogle af de ældre dieseltoge sender skadelige partikler ud i luften, og de færdes som regel mellem de store byer.

Byerne Fredericia og Kalundborg ser ud til at være uforholdsmæssigt hårdt ramt, men det kan let skyldes den maritime trafik, der kendetegner de to havnebyer.

Det værste er at opholde sig i luftforureningen

Trafik forurening

Som overskriften siger, er det sundere at pendle til de store byer end at bo i dem – det kom DR også frem til i 2013. Det er endda selvom man så skal sidde længere tid i bil hver dag og måske sidde i bilkøer på regelmæssig basis eller tager et at de gamle dieseltoge hver dag på arbejde.

Grunden til dette er, at når man gør det op, ender man alligevel med at bruge længere tid på at være hjemme, end man bruger i trafikken på vej til og fra arbejde.

Derfor bruger man flere timer i luftforureningen, når man bor i byen, end hvis man ”nøjes” med at befinde sig i luftforureningen, når man er i trafikken.

Sundere og billigere at bo uden for byerne

Ud over at man altså slipper for en del luftforurening ved at bo uden for de store byer, kan man også spare en del penge på at rykke lidt væk fra centrum. Som de fleste ved, falder boligpriserne drastisk, når man kommer tilpas langt væk fra de store byer.

Eksempelvis kan man kigge på byggegrunde i Skødstrup nord for Aarhus. Selvom Skødstrup ligger godt 15 km fra Aarhus’ centrum, koster en byggegrund let tre gange så meget, som en grund i samme størrelse vil gøre i eksempelvis Auning, som ligger godt 20 minutters kørsel længere væk.

I dette eksempel kan man altså spare en tredjedel af grundprisen, hvis man kan leve med 20 minutter mere på arbejde, og den besparelse kan passende gå til det hus, der skal opføres på grunden.

Snakker man om boliger, der allerede findes, kan besparelsen betyde forbedringer på huset. Begge dele kan være med til at give luft i økonomien til at få gjort sit kommende hus sundere at bo i med bedre tæthed og udluftning.

Hvor det er mest fordelagtigt at købe hus eller grund i forhold til ens økonomi og andre forhold, ved en ejendomsmægler selvfølgelig, og derfor kan man altid spørge til råds om markedet hos sin foretrukne ejendomsmægler.