Derfor får du hård hud på fødderne, og sådan gør du noget ved det

Vi plejer vores hår, ansigt og kroppe, men oftest glemmer vi fødderne. Fødderne er en vigtig del af vores kroppe, og de har i den grad brug for kærlig pleje, da de dagligt bliver belastet af at holde os gående. Derfor er det også rigtig vigtigt, at du plejer dine fødder korrekt for at undgå hård hud. Læs med her, hvor vi guider dig til, hvad du skal, og ikke skal gøre ved dine fødder.

Hvorfor får vi hård hud på fødderne?

Hård hud kan være ret irriterende. Både at se og mærke på. Men faktisk er hård hud på fødderne en reaktion fra kroppen om, at der er noget galt. Det være sig med dine sko, eller at du måske går forkert, eller at du har plejet dem forkert.

Hård hud dannes, når fødderne bliver belastet, eks. af de daglige aktiviteter, de sko vi går i, og den måde vi generelt bevæger os på. Når fødderne belastes af skoene, vil huden på fødderne danne et ekstra tykt lag hud for at beskytte foden mod trykket og belastningen fra skoene.

Hård hud kan være ubehageligt og medføre endnu værre ”skader” som eks. hælrevner og ligtorne. Ligtorne er sammenpresset hård hud, og skal fjernes af en autoriseret fodterapeut. Derfor bør du sørge for at pleje huden korrekt, så du mindsker hård hud og ligtorne.

Smid fodfilen væk

Hård hud er ikke specielt flatterende i et par åbne sommersko, og det er nok også noget, de fleste gerne vil få bugt med. Desværre kan den forkerte pleje faktisk skade huden mere end den gavner. Måske har du været vant til at bruge en fodfil, hvis du skal fjerne den hårde og døde hud på fødderne, men det er faktisk en rigtig dårlig ide. Det første du skal gøre, er derfor at smide fodfilen langt væk. Når du filer den hårde hud på foden, skaber du en friktion fra fodfilen, og dette gør, at huden forsøger at beskytte sig ved at danne endnu mere hård hud.

I stedet for fodfilen skal du derfor bruge en god gammeldags køkken/skuresvamp. Du ved, en af dem i mange forskellige farver og som fås i alle supermarkeder. Efter badet kan du bruge den grønne (grove) side til at skrubbe forsigtigt på huden, der hvor den er hård, og dermed undgå at få endnu mere hård hud. Alternativt kan du bruge en pimpsten til formålet. Disse fås ofte i helse- og skønhedsbutikker.

Brug en god fodcreme

Som nævnt, kan den forkerte pleje af huden gøre mere skade end gavn, mens den rette fodpleje kan hjælpe dig til at undgå hård hud i fremtiden. Når du har skrubbet dine fødder med svampen, er det vigtigt, at du forebygger hård hud med en god fugtcreme til fødderne. Smør dem godt ind, og lad dem tørre, inden du tager sko og sokker på. Du kan også smøre dem ind inden sengetid, så du slipper for at fedte dine sokker til.

Tjek dine sko

Selvom dine sko ikke nødvendigvis går under begrebet fodpleje, kan de meget vel være årsagen til, at du har hård hud på fødderne. Derfor bør du tjekke op på, om de nu passer til dig, uden at de er ubehagelige eller klemmer om tæerne eller andre steder på fødderne. Går du meget til daglig, eller har du eks. en nedsunken fod, kan det være en fordel at benytte indlægssåler, som kan afhjælpe trykbelastningen fra skoene.