Har du tør hovedbund eller skæl? Se forskellene her

Hovedbundsproblemer er noget rigtig mange danskere oplever at få i løbet af deres liv, men selvom det bliver mere og mere almindeligt, er det ikke særlig rart at have problemer med hovedbunden. Skæl og tør hovedbund forveksles ofte med hinanden, og mange har problemer med at se og mærke forskel. Her får du en forklaring på de to typer af skæl, og hvad der adskiller dem fra hinanden.

Tør hovedbund

En tør hovedbund er karakteriseret ved, at dine skæl er hvide og tørre, og de drysser nemt fra hovedbunden. Ofte vil hovedbunden føles stram, fordi hovedbunden er tør, mens den samtidig vil se blank ud. Dette vil også medføre kløe, som er et klassisk tegn på, at din hovedbund er tør.

En tør hovedbund kan ramme alle uanset alder, men den hyppigste årsag til tør hovedbund skyldes, at hovedbunden ikke får nok luft. Ofte vil en tør hovedbund også komme i vintermånederne. Det skyldes, at vi udsætter huden og håret for tør luft, fordi vi skruer op for varmen i hjemmet, i takt med at det bliver koldere. Dette kan påvirke både huden og hovedbunden, og du bør derfor lægge mærke til, om det særligt er i vinterperioden, du har problemer med hovedbunden. Tør hovedbund kan dog også skyldes andre årsager som psoriasis, eksem, allergi eller højt stofskifte.

En sidste årsag til en tør hovedbund kan skyldes en forkert shampoo eller for mange skrappe hårprodukter. Diverse hårprodukter er ofte fyldt med en masse kemikalier og parfume, hvilket ikke er godt for en i forvejen sart og tør hovedbund.

Skæl i hovedbunden

Skæl opstår som følge af en gærsvamp kaldet Pityrosporum Ovale, og findes under hudens overflade i hovedbunden. Skæl er døde hudceller, og det er gærsvampen der øger produktionen af disse hudceller, som efterfølgende afstødes af hovedbunden. Skællene vil være mere gullige og tykke i det, og de vil derfor også sidde bedre fast i håret. Dermed drysser de ikke nær så meget som hvis det var skæl fra en tør hovedbund. Du kan få skæl mange andre steder end i hovedbunden, som eks. også i øjenbrynene eller i skægget. Skæl kan ramme alle, men mænd får oftere skæl end kvinder.

Det kan du selv gøre

Først skal du finde frem til, om dine hovedbundsproblemer skyldes skæl eller tør hovedbund. Herefter kan du begynde at tænke i behandling af problemet.

Tør hovedbund

Har du tør hovedbund, er det vigtigt, at du giver din hovedbund mulighed for at ånde. Du bør derfor minimere brugen af hovedbeklædning, særligt i vinterperioden, samt bruge færre hårprodukter. Har du ikke lyst til at skære ned på brugen af hårprodukter, bør du i stedet skifte til mildere produkter som ikke har for mange kemikalier på ingredienslisten.

Dernæst vil det være en fordel at vælge en shampoo til at behandle lige netop tør hovedbund. Mange oplever, at de får købt et forkert produkt, fordi de ikke er klar over, hvilken type skæl de har, og dermed får de ikke de resultater, de ønsker. Vælg derfor en shampoo til tør og sart hovedbund, hvis det er det, du kæmper med.

Sørg endvidere for at give hovedbunden intens fugt, ved bl.a. at drikke rigeligt med vand, samt pleje hovedbunden med forskellige olier. Du kan bruge kokosolie, mandelolie eller lign. til en intensiv fugtkur.

Skæl

Er det skæl, du døjer med, skal du først og fremmest få det behandlet med den korrekte shampoo. Dvs. en shampoo der indeholder stoffet Piroctone Olamine. Det er et stof der kan bekæmpe din skæl. Som oftest er en skælshampoo nok til at fjerne din skæl, men oplever du vedvarende problemer, bør du konsultere din læge.