Råd mod kvalme i graviditeten

 

En af de første indikationer på at du er blevet gravid, kan være pludselig kvalme og en enorm træthed. Det er de færreste, som gennemgår en graviditet uden kvalme. Op til 85 % af alle gravide oplever graviditetskvalme, hvoraf halvdelen af tilfældene ledsages af opkastninger. Kvalmen er værst de første par måneder, hvorefter den aftager og forsvinder helt. Nogle gravide er dog uheldige og har kvalme gennem det meste af graviditeten. Grunden til at kvalmen opstår, er på grund af kroppens hormonelle forandringer og den høje mængde af graviditetshormonet hCG i de første par måneder af graviditeten. De mest gængse symptomer på graviditetskvalme er opkast, manglende appetit og en umådelig træthed. Det er særligt om morgenen, at symptomerne er kraftigst, fordi moderkagen bruger energi i løbet natten, hvilket kan påvirke blodsukkeret og give kvalme på en tom mave.

Hvis du vil afhjælpe kvalmen, findes der en række råd, som du kan prøve af. Det er individuelt, hvor stor effekt de hver især har og nogle gravide må desværre affinde sig med konstant kvalme i det første trimester, uanset hvilke råd de forsøger sig med.

Kosttilskud

Hvis ikke du tager dine kosttilskud, er der kun en ting at sige: kom i gang. Sundhedsstyrelsen anbefaler ekstra vitaminer og mineraler til gravide, og det er ikke uden grund. Der vokser et lille menneske i din krop, som tager al din energi. Fosteret vil aldrig komme til at mangle noget, men hvis den gravide kommer i underskud af vitaminer og mineraler, går det ud over egen krop. Videnskabelige studier har vist, at B6-vitaminer kan mindske kvalmen. Hvis du er hårdt ramt af kvalme, og helst vil undgå at for mange unødvendige besøg ud af huset, kan du eventuelt bestille kosttilskud fra dit apotek online og få dem sendt hjem til din adresse.

Tænk over din kost

For at mindske kvalmen, er det en god ide at spise små og hyppige måltider. Nogle fødevarer kan udløse din kvalme. Undgå fed og krydret mad samt for mange søde sager og spis i stedet lette og fedtfattige retter. En tom mave kan forværre kvalmen, og derfor er det en god ide at have små snacks, såsom nødder, kiks eller chips, liggende derhjemme eller i tasken. Det er ligeledes vigtigt at drikke godt med væske, gerne to liter vand om dagen. Kombiner gerne væskeindtaget med nogle forfriskende læsedrikke såsom saftevand.

Søvn og hvile

Sørg for at få hvilet dig i løbet af dagen og gå tidligt i seng, hvis du føler dig træt om aftenen. Hvis du har haft en hård arbejdsdag, så læg dig en halv time på sofaen, når du kommer hjem. Hold flere pauser i løbet af din arbejdsdag, hvis det er nødvendigt. Hvis din chef kender til din graviditet, vil han/hun forhåbentlig give dig lidt ekstra pusterum.

apotek online

Bevæg dig med måde

Selvom du overvældes af utilpashed og træthed, er det stadig vigtigt at få frisk luft og bevægelse i kroppen. Find det tidspunkt på dagen hvor kvalmen er på sit laveste og udnyt tiden til at dyrke en aktivitet, som er passende for dit niveau. Husk på, at en kort gåtur er bedre end ingenting.

Fokuser på det positive

Selvom det kan virke uoverskueligt at forblive positiv i en tid præget af kvalme og træthed, bør du så vidt muligt bevare et positivt sind. Vær ikke bange for at bede kæresten eller pårørende om hjælp, hvis du har en ekstra dårlig dag. Selv helt små ting, som at ordne vasketøj og støvsuge, kan virke uoverskueligt for en kvalmeramt gravid.