Private lægeklinikker går forrest mod afhængighed af morfin og lignende medicin

Sidste år var der fokus på, at de praktiserende læger havde problemer med den måde, de håndterede afhængighedsskabende medicin. Det kunne blandt andre DR skrive. Her forlød det, at Styrelsen for Patientsikkerhed fandt problemer med håndteringen af denne type medicin hos langt de fleste læger, de undersøgte.

Det er problematisk, fordi afhængighedsskabende medicin som morfin og bestemte typer sove- eller angstmedicin, som betegnelsen angiver, kan give problemer med afhængighed. Afhængighed er aldrig en god ting, fordi det kan føre uheldige følgevirkninger med sig.

Afhængighed kan i yderste konsekvens komme til at betyde, at den afhængige ikke kan få dækket sit behov med den medicin, som lægen har udskrevet og må ty til andre steder. Det vil være en måde, der ikke er underlagt samme kontrol, og det kan potentielt sætte personer i fare.

Nordic Medicare driver en række såkaldte udbudsklinikker, og netop nedbringelse af forbruget af afhængighedsskabende medicin har været et fokusområde for Nordic Medicare.

Kamp mod afhængighedsskabende medicin

Overforbrug af smertestillende kan give smerter

Selvom det virker ulogisk, så har flere studier vist, at et overforbrug af smertestillende medicin faktisk kan give den komplet modsatte effekt. I stedet for at fjerne eller lindre smerter, kan overforbrug af smertestillende medicin ende med at give flere smerter.

Det ses både i form af noget som hovedpinepiller, man kan få i håndkøb i diverse apoteker og online mange steder, ligesom det ses i et overforbrug af stærkere smertestillende som morfin.

Det er en af grundene til, at alment praktiserende læger ligger under for en række krav, når det kommer til afhængighedsskabende medicin. Blandt andet skal langvarig behandling undgås, man skal forsøge at trappe patienten ned til mindst muligt af medicinen og gerne helt ud.

Som DR skrev, var det en række af disse krav, som lægerne ikke havde fuldstændigt fod på, selvom lægernes brancheforening mener, at en del af problematikken ligger i, at lægerne ikke har dokumenteret korrekt – ikke at de har handlet forkert.

Kamp mod afhængighedsskabende medicin

Helbred og økonomi

Som det fremgår af artiklen om Nordic Medicares indsats for at nedbringe medicinforbruget, er det ikke kun for patienternes helbreds skyld, selvom det har en klar førsteprioritet. Med udgangspunkt i Nordic Medicare-klinikken i Nakskov kan det ses, at en betydelig nedsættelse af forbruget i medicin har sparet regionen for penge.

Alene i Nakskov har der været 1,5 millioner kroner at hente for regionen, og det er penge, som kan gå til andre dele af det sundhedsfaglige budget.

Selvom ikke mange tænker over, at der er en udgift for det offentlige i forbindelse med medicin, så er det tilfældet. Mange får tilskud til medicin, særligt når der er brug for meget af det, og det betyder, at jo mindre medicin vi skal bruge, des færre udgifter er der til regionen i tilskud til medicinen.

Derfor er der altså en positiv bivirkning ved at skrue ned for medicinforbruget hos de patienter, der kommer gennem de alment praktiserende lægers klinikker. Det giver både god mening for den enkelte, hvis helbred har bedre af lidt mindre medicin, og der er en økonomisk gevinst for regionen.