Hormoner skal være i balance – bliv klogere på hormoner her

Man hører med jævne mellemrum i medierne om, at der er nogle produkter, som viste sig at have hormonforstyrrende stoffer i sig, og nogle produkter slår sig op på at være fri for disse. Det er der god grund til, fordi hormonerne i vores kroppe skal nemlig helst være i balance, for at vi har det godt.

Hormoner er kort fortalt signalstoffer, som fortæller bestemte dele af kroppen, at der skal ske et eller andet. Et godt eksempel er kvinders menstruation, som er styret af hormoner. Hypotalamus, som er en del af hjernen, producerer nogle kemiske stoffer, som en anden del af hjernen – hypofysen – opfatter, og når den gør det, producerer og udskiller den bestemte hormoner.

Disse hormoner fortæller så æggestokkene, at de skal sætte gang i ægløsningen, som jo er det, der giver kvinder menstruation.

Der er en række andre hormoner i kroppen, end dem der kommer fra hypofysen, og selvom de fortæller noget forskelligt til forskellige dele af kroppen, er ideen den samme – nemlig at der bliver sendt en besked fra et sted i kroppen til et andet.

Send de rigtige beskeder

Det er også grunden til, at det er så vigtigt at have balance i hormonerne i kroppen. Hvis der kommer for meget af det ene eller det andet hormon, kan det betyde, at kroppen får sendt de forkerte signaler. Så virker vores kroppe ikke, som de burde.

Faktisk er der en række måder, de hormonforstyrrende stoffer kan lave rod med hormonerne i kroppen, og det afhænger af det enkelte stof, hvordan det påvirker.

Stofferne kan regulere produktionen af hormonerne op og ned, påvirke distributionen af hormonerne, optage hormonernes plads i receptorer i kroppen eller påvirke nedbrydningen af hormonerne, som videnskab.dk skriver.

Alt dette er med til at rykke ved den fine balance, der er i kroppen i forvejen, og som spiller en meget vigtig rolle for, at vores kroppe fungerer normalt. Derfor lyder det fra alle eksperter, at man skal være meget påpasselig med, hvad man udsætter din krop for.

Gravid hormoner

Hormoner kan bruges som behandling

Vores viden om hormoner har gjort os i stand til at bruge hormoner, når vi behandler forskellige lidelser. Eksempelvis bruger man ofte en hormonbehandling, når der er tale om fertilitetsbehandling. Der er en række forhold i kroppen, som skal være på plads, inden man som kvinde er klar til at have et barn i maven, og derfor kan man få hormoner, hvis man eksempelvis ikke danner nok selv.

Man bruger også hormoner til at behandle mod gener i forbindelse med overgangsalderen eller klimakteriet for kvinder. Her kan der dog potentielt være en ændring på vej, efter den europæiske sammenslutning af gynækologer har anbefalet produktet Femarelle.

Femarelle er et hormonfrit produkt, hvis aktive stof er udvundet af en bestemt sojabønne, og det har stort set samme virkning som hormoner, men der er væsentligt færre bivirkninger for bundet med Femarelle.

Hormonbehandling øger nemlig risikoen for blandt andet forskellige kræfttyper og blodpropper. Femarelle har ikke disse bivirkninger, og selvom myndighederne i Danmark endnu ikke er hoppet med på vognen, er anbefalingen fra europæiske gynækologer altså klar.