Har du forhøjet blodtryk? Sådan tjekker du det

Omkring 20-25% af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk. Dette tal kan dog muligvis være endnu højere, da mange ikke er klar over, at de har forhøjet blodtryk. Det skyldes i høj grad, at mange med forhøjet blodtryk ikke mærker nogle symptomer. Herunder kan du læse mere om forhøjet blodtryk, og hvordan du selv kan måle dit blodtryk derhjemme.

Hvad betyder forhøjet blodtryk?

Blodtrykket er det mål, der angiver, hvor hårdt hjertet arbejder for at pumpe blod ud i kroppen. Har man forhøjet blodtryk betyder det, at hjertet skal pumpe blodet rundt i kroppen med et højere tryk, end hvad der ellers er normalt. Forhøjet blodtryk er på den måde belastende for hjertet og øger risikoen for åreforsnævring, blodprop i hjertet samt slagtilfælde.

Som nævnt er der mange med forhøjet blodtryk, som ikke mærker nogle gener eller symptomer. Dog kan nogle opleve at få hovedpine, hjertebanken og åndedrætsbesvær, hvis de har forhøjet blodtryk. Det er derfor en god idé at holde øje med, om man har forhøjet blodtryk, da det ikke er sikkert, at man mærker noget til det.

Mål dit blodtryk med blodtryksmåler fra Omronmaaling-af-blodtryk

Når man skal måle sit blodtryk, er det to tal, man holder øje med; systolisk blodtryk og diastolisk blodtryk. Det systoliske blodtryk er det høje tryk i pulsårerne, som opstår, når hjertet pumper blod ud, mens det trækker sig sammen. Det diastoliske blodtryk er det lave tryk i pulsårerne imellem to hjerteslag, når hjertet slapper af.

Gennem en blodtryksmåling kan du måle disse to tal og dermed finde frem til, om dit blodtryk er for højt. Hvis blodtrykket er normalt, ligger det omkring 120/80, hvor et forhøjet blodtryk ligger på 140/90 eller over. Hvis du gerne vil måle dit blodtryk selv, kan det være en mulighed at lave en hjemmemåling af dit blodtryk. Omron har lavet flere forskellige blodtryksapparater til måling af blodtrykket, som er velegnet til hjemmebrug. Fordelen ved en hjemmemåling er, at du kan sidde i ro og mag derhjemme og jævnligt måle dit blodtryk for at holde øje med, om du har forhøjet blodtryk.

Når du måler dit blodtryk derhjemme, er det vigtigt, at du måler to gange om dagen morgen og aften og at du måler 3 gange per gang for at få den mest præcise måling. Derudover er det vigtigt, at din krop er i hvile, og at du sidder stille og afslappet, mens du måler dit blodtryk.

Hvis du har forhøjet blodtryk

Opdager du gennem din hjemmemåling, at du har forhøjet blodtryk, er det en god idé at gå til lægen, så lægen også kan tjekke, om dit blodtryk er for højt. Hvis lægen kan bekræfte, at du har forhøjet blodtryk, vil du typisk få taget nogle blodprøver, en urinprøve og få foretaget en undersøgelse af både hjerte, lunger og ben.

Forhøjet blodtryk kan i mange tilfælde behandles med enkelte livsstilsændringer som ændring af kostvaner, alkoholvaner og rygning. Har du for højt blodtryk, vil du dermed også ofte være nødt til at lægge din livsstil om til en sundere livsstil. Dette vil lægen også give dig vejledning omkring.

Hvis livsstilsændringerne ikke har hjulpet, og dit blodtryk fortsat er højt, kan det være nødvendigt at få blodtrykssænkende medicin, der kan være med til at sænke blodtrykket.