Guide: Alt du skal vide om influenza

Influenzasæsonen nærmer sig, og selvom mange af os formentlig helst vil slippe for at ligge syg i sengen med feber og ubehag i kroppen, er det ikke altid muligt at komme udenom den irriterende influenza. Er man først blevet ramt, er der da heller ikke meget andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed. Influenza er nemlig en virussygdom, som ikke kan behandles, men som skal gå over af sig selv.

I Danmark ser vi influenzaepidemier næsten årligt, og rigtig mange danskere rammes hvert år af influenza. For almindelige, raske mennesker er det heldigvis ikke værre end nogle dage i sengen med en feberramt krop. For dem som er i risikogruppen, kan influenzaen dog få mere alvorlige konsekvenser.

Herunder guider vi dig til alt det du skal vide om influenza, og giver dig gode råd til, hvordan du kommer ovenpå igen, når du først er blevet ramt af virussygdommen.

Hvad er symptomerne på influenza?

En influenza varer omkring 3 til 5 dage. I løbet af disse dage kan du opleve symptomer som feber, hovedpine, utilpashed, træthed, appetitmangel, ømhed i muskler og led, ondt i halsen, løbende næse, brystsmerter, kuldegysninger og hoste.

Hvis influenzaen varer længere end en uge, kan det skyldes, at der er kommet en bakterieinfektion, hvormed sygdommen har udviklet sig til lungebetændelse eller bihulebetændelse. En normal influenza skal gå over af sig selv, men er du ramt af lungebetændelse eller bihulebetændelse, kan disse behandles med antibiotika.

Hvordan smitter influenza?

Influenza smitter ved berøring og tæt kontakt. Det vil sige, at du kan risikere at blive smittet, hvis du er sammen med personer, som er smittet med virussen. Influenza kan også smitte via kontaktflader. Hvis en person med influenza har rørt ved et dørhåndtag, og du derefter rører ved det samme dørhåndtag, kan du blive smittet.

Typisk smitter virussen gennem øjne, næse og mund. Det er derfor også vigtigt at undgå at røre disse steder på kroppen, før man har vasket hænder grundigt.

Kvinde smitter med influeza

Hvem er i risikogruppen?

De fleste kommer sig forholdsvist let over en influenza, men er man i risikogruppen, kan man risikere at udvikle følgesygdomme. Personer i risikogruppen har desuden nemmere ved at blive ramt af influenza.

I risikogruppen er særligt ældre og gravide. I takt med at man bliver ældre, svækkes immunforsvaret, og ældre over 65 år er derfor i større risiko for at blive ramt af influenza og for at udvikle følgesygdomme.

Gravide er også i risikogruppen. Det skyldes blandt andet, at der ifølge undersøgelser er en øget risiko for at abortere eller få en dødfødt baby, hvis kvinden er ramt af influenza, sammenlignet med kvinder der har fået en influenzavaccine.

Det anbefales derfor, at både ældre og gravide bliver vaccineret mod influenza.

Gode råd når du er ramt af influenza

Som nævnt er det ikke muligt at behandle influenza, da influenza ligesom forkølelse er en virussygdom. Du må derfor vente med tålmodighed, indtil sygdommen er overstået. Når du er ramt af influenza, er det dog vigtigt ikke at overanstrenge kroppen, da kroppen skal have lov til at slappe af for at kunne komme ovenpå igen.

Når du er syg med influenza, er det således vigtigt, at du holder dig selv i ro og får tilstrækkeligt med søvn og hvile. Da kroppen sveder feberen ud, er det desuden vigtigt, at du drikker masser af vand og anden væske såsom saft og juice.

Døjer du med ondt i halsen, hoste og snottet næse, kan du lindre symptomerne med diverse hjælpemidler, såsom næsespray, halspastiller, hostesaft eller hostestillende midler.

Sørg desuden for ikke at tilbringe tid med andre, før du er helt rask, da du ellers kan risikere at smitte dem, du er i nærkontakt med.