Gode råd til din intimpleje for et sundere underliv

Mange kvinder oplever fra tid til anden ubalance i intimområdet. Denne ubalance kan skyldes en lang række af faktorer, men kan blandt andet skyldes svamp, urinvejsinfektion eller en bakteriel ubalance, som kan give øget udflåd, svie, kløe eller tørhed i skeden.

Ubalance i intimområdet opstår ofte som følge af hormonel ubalance eksempelvis i forbindelse med graviditet eller ved brug af p-piller eller forkerte vaner som stramtsiddende tøj eller tøj i syntetisk materiale, for højt sukkerindtag eller brug af parfumerede produkter i intimområdet.

Intimområdet er mere sart end resten af kroppen. Derfor kan der også nemt opstå en ubalance i bakterierne i intimområdet, hvis ikke man passer godt nok på. Her får du gode råd til, hvad du kan gøre for at undgå at skabe en bakteriel ubalance og opretholder et sundt underliv.

7 tips til et sundt underliv

Skeden har et surt miljø med en pH, der ligger mellem 3,8-4,2. For at sikre dig selv bedst muligt mod bakteriel ubalance og underlivsgener, er det derfor vigtigt at sørge for at opretholde et surt miljø og en lav pH værdi. Det kan du gøre ved at følge de følgende 7 tips til et sundere underliv.

Undgå for hyppig vask

En bakteriel ubalance kan opstå, hvis du ikke vasker dig tilstrækkeligt i underlivet, men ironisk nok kan der også opstå ubalance i underlivet, hvis du vasker dig for ofte, og er lidt for flittig med sæben. Undgå derfor at vaske dig alt for hyppigt, og hold igen med sæben. Jo mere du vasker med sæbe jo større er risikoen for at få et irriteret underliv og mere udflåd. Skeden er selvrensende, og derfor er det nok at skylle med vand.

Brug en mild intimsæbe

Hvis du gerne vil bruge en form for sæbe til dit underliv, kan det være en idé at bruge en mild og parfumefri sæbe. Vivag laver milde og skånsomme intimsæber uden parfume, som hjælper med at vedligeholde en naturlig sund balance i underlivet. Sæben kan desuden bruges til intimbarbering, så du ikke skal tage den parfumerede barberskum frem ved barbering.

Brug ikke parfumerede produkter i intimområdet

Parfume er et no-go, når det kommer til intimpleje. Huden i intimområdet er sart og bliver let irriteret – alligevel vælger mange at bruge den almindelige bodyshampoo, som resten af kroppen bliver vasket ind i, til også at vaske den nedre region. Men hvis du vil undgå irritation og bakteriel ubalance, bør du helt undgå at bruge parfumerede produkter til dit underliv.

Sørg for en god hygiejne ved toiletbesøg

Dette giver måske nok sig selv, men du skal altid sørge for at holde dig ren i underlivet efter et toiletbesøg. Det betyder, at du skal tørre dig grundigt efter du har været på toilettet og altid tørre dig forfra og bagud. Gør du det omvendt, kan du risikere masser af bakterier i dit underliv og en urinvejsinfektion.

Brug ikke trusseindlæg

Mange kvinder synes at deres udflåd er så generende, at de vælger at bruge trusseindlæg dagligt. Har du tendens til meget udflåd, kan det da også synes rart at ty til trusseindlægget, men faktisk kan dit trusseindlæg være med til at skabe ubalance i bakteriefloraen i dit underliv. Undgå derfor så vidt muligt at bruge trusseindlæg hver dag, hvis du ikke har menstruation, og væn dig hellere til at skifte trusser et par gange om dagen, hvis det er nødvendigt.

Undgå for stramt tøj og syntetiske materialer

Stramme og tætsiddende bukser og trusser samt trusser i et syntetisk materiale kan skabe et varmt og fugtigt miljø, der kan give ubalance i intimområdet. Skift derfor dine trusser ud med trusser i bomuld, og undgå at gå i alt for tætsiddende bukser og trusser, så dit underliv kan ånde.

Få luft til dit underliv

Det er vigtigt at dit underliv kan ånde, og at det får luft for at der ikke opstår et varmt og fugtigt miljø, der tiltrækker bakterier. Selvom bomuldstrusser lader huden ånde, er det bedre hvis dit underliv også får luft indimellem.  Derfor kan det også være en god idé at sove uden trusser, så der skabes luft, der kan give dig et sundere underliv.