Gigtpatienter kan prøve glucosamin som alternativ til smertestillende

Det er smertefuldt at blive ramt af gigt, og derfor tager en del gigtpatienter smertestillende medicin for at tage toppen af smerterne, når de er på sit højeste. Der er selvfølgelig god grund til at tage de smertestillende præparater, når det er allerværst, men de fleste ved også, at for meget smertestillende medicin ikke er sundt.

Faktisk kan nogle være så uheldige at udvikle medicinoverforbrugshovedpine, som lige præcis stammer fra et overforbrug af smertestillende produkter.

Gigtpatienter har heldigvis kyndig vejledning ved hånden gennem deres læge eller det hospital, de er tilknyttet, men der er ting, man kan gøre selv.

Glucosamin er ikke smertestillende som sådan

Som overskriften siger, kan man forsøge sig med glucosamin, hvis man er ramt af gigt og gerne vil mindske sine smerter. Grunden til, at glucosamin kan være et fint alternativ til smertestillende produkter, er den, at glucosamin faktisk ikke er et smertestillende produkt.

Den måde glucosamin kan afhjælpe smerterne ved gigt er sådan set indirekte, fordi stoffet kan hjælpe på det, gigtlidelsen har skadet.

Glucosamin kan gå ind og tilføre nogle af de byggeklodser, kroppen bruger til at danne brusk mellem knoglerne i leddene. På den måde kan nedslidningen af leddene mindskes.

Der er altså ikke smertelindring som sådan, men i stedet kan præparatet hjælpe på det, der fremkalder smerten.

Ikke alle forskere er overbevist

Forskere uenig

Glucosamin er et alternativ til den traditionelle gigtbehandling. Tidligere har man kunnet få glucosamin på recept og altså på den måde få tilskud til produkterne, men sådan er det ikke længere.

Nogle videnskabelige undersøgelser peger nemlig på, at glucosamin ikke har nogen effekt, mens andre videnskabelige undersøgelser peger på, at der er en effekt at finde.

På grund af denne usikkerhed har vi her i Danmark valgt at fjerne tilskuddet igen, men det til trods har mange mennesker alligevel oplevet en god virkning af glucosamin.

Det store tvivlsspørgsmål for videnskabsfolkene er teknisk set den forbindelse, som glucosamin bliver sat sammen med. Nogle gange bliver glucosamin sat sammen med svovl, og denne forbindelse ser ud til at have lovende resultater, mens andre forbindelser ikke ser ud til at være effektive.

I Danmark bliver det meste glucosamin solgt i forbindelsen med svovl.

Alternativer til medicin

Hvis man gerne vil have lindret smerterne på andre måder end medicin, er der alternative veje at gå – også mere alternative end glucosamin.

Akupunktur har længe været brugt som smertebehandling i østen og har også vundet indpas i vores del af verden, ligesom zoneterapi og forskellige former for massage. Der er mange former for fysisk behandling, der kan lindre smerter hos gigtpatienter.

Derudover har man også fundet ud af, at sådan noget som fiskeolie har en effekt mod inflammation, som er en stor del af gigtsygdomme, og derfor kan man med fordel enten spise en del fisk med Omega-3 eller eventuelt tage fiskeolie som tabletter.

Det vigtige at holde sig for øje, som Gigtforeningen også siger, er, at alternative måder at behandle på også kan have bivirkninger, som man ikke har tænkt på. Derudover er alternative behandlingsmetoder ofte ikke lige så velunderbyggede som traditionelle behandlinger. Det betyder ikke, at de ikke hjælper, men det kan betyde, at vi ikke ved lige så meget om det.