Forbered din hud til feriesolen – indefra

Skal du til sydens sol i efterårsferien, og ønsker du at opnå en smuk farve uden solskoldning? Læs med her, hvis du vil have gavn af helbredsfordelene og alle de andre fordele ved solen uden at være i risikozonen for at blive ramt af hudkræft.

Solen dækker oftest behovet for D-vitamin

I dag får vi ofte fortalt, at vi skal passe på vores hud, når vi opholder os i solen. Det er også rigtigt, men på samme tid er det også vigtigt at nyde solen, da den har stor betydning for vores krop.

Sollys er nemlig vigtigt for os mennesker. Ikke mindst på grund af vores behov for D-vitamin, som hjælper kroppen med at optage kalk til vores muskler og knogler. D-vitamin er en helt afgørende brik for din knoglesundhed, og mangel på dette vitamin kan derfor øge risikoen for svage muskler, knogleskørhed og muskelsmerter.

De fleste danskere får dog tilstrækkeligt D-vitamin fra solen, når de opholder sig i udendørs i hverdagen.

Vitamin D

Din krop kan skades ved overforbrug

Til trods for de mange helbredsfordele er solens betydning for din krop ikke kun positivt. Og især ikke, hvis du ikke opholder dig i solen med respekt for dens potentielt skadelige stråler.

Overforbrug af sol eller ophold i solen uden beskyttelse kan nemlig både føre til overophedning og hedeslag, hvor regulationsmekanismen sættes ud af funktion, og kropstemperaturen stiger uden regulering fra hjernens varmekontrolcenter. Derudover kan ophold i solen uden beskyttelse give alvorlige solskoldninger, som er en betændelseslignende tilstand i huden, der udløses af ultraviolet lys.

90 procent af alle tilfælde af kræft i huden skyldes også for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier. Det betyder, at langt de fleste kræfttilfælde kan forebygges, hvis man omgås solen med omtanke. Netop derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler, når det kommer til solbadning og længere ophold i solen.

Derfor er betacaroten godt for dig

Ønsker du at forberede din hud til en uges solbadning, er det en rigtig god idé at starte indefra. Du kan nemlig spise dig til en naturlig smukkere kulør, som på samme tid beskytter dig mod solskoldning.

Her er det anbefalelsesværdigt at indtage fødevarer, som indeholder betacaroten, som er et naturligt pigmentstof. Betacaroten hører under gruppen carotenoider, og er et af naturens mest udbredte og vigtigste pigmentstoffer. Kroppen omdanner dette stof til A-vitamin efter behov. Det vil sige, at betacaroten kan ses som et slags forstadie til A-vitamin, som blandt andet er vigtig for vores forplantningsevne, immunforsvar syn og vækst.

Eksempler på fødevarer med et naturligt indhold af betacaroten er: Græskar, abrikos, gulerod, mango, peberfrugt, tomat, grapefrugt og sød kartoffel.

Sol og strand

Indvendig beskyttelse mod solen

Betacaroten har den egenskab, at den optager størstedelen af de stråler, som solen sender, så frie radikale stoffer ikke får den samme påvirkning på huden i form af solskader og ældningsprocesser.

Når man indtager tilskud eller fødevarer, som har et højt betacaroten-indhold, får man derfor en mere gylden hudfarve, og derudover gør stoffet det også lettere for kroppen at blive solbrun.

Betacaroten udnytter altså solens ultraviolette stråler, samtidig med at den beskytter dig mod at blive skoldet. Netop derfor er det en god idé at indtage fødevarer med et naturligt indhold af stoffet. Husk dog altid at benytte solcreme, da betacaroten på ingen måde erstatter solcremen.

Betacaroten tilskud

Er det ikke muligt for dig at dække dig helt ind på betacaroten igennem din kost, er en anden idé at give kroppen et ekstra skud af stoffet i form af kosttilskud. Disse tilskud indtages som tabletter, og giver din hud den ekstra pleje, den behøver ved solbadning og længere ophold i solen.

Derudover bidrager de til at bevare hudens sundhed, beskytter hudens celler mod oxidativt stress forårsaget af ultraviolet lys samt forbereder huden til ophold i solen.

Et godt bud på sådan et tilskud er Imedeen, som indeholder en unik kombination af karotenoider, som hjælper din krop med at vedligeholde normal hud, og hjælper den med at forberede sig til solbadning på din ferie.

Disse tabletter kan købes i håndkøb på apoteket. Læg dog mærke til at det anbefales, at du starter med at indtage tabletterne mindst en måned før soleksponering for at opnå det bedst mulige resultat.