Sådan lindrer og forebygger du forkølelse

Med en løbende næse og kriller i halsen er udsigten til, og sandsynligheden for, at en forkølelse er på trapperne ganske stor.

Når først forkølelsen rammer kroppen, er der ingen vej udenom end at vente på, at din krop tager sig sammen om at give din forkølelse et ordentligt los bagi og dermed bekæmper virussen en gang for alle. Men indtil dette sker, hvad gør du så, når snuen har indtaget din krop, vejrtrækningen er spoleret af snot og du ikke længere kan nøjes med din trofaste næsespray?

Her kan du læse, hvordan du kan lindre dine symptomer, så du nemmere kommer igennem din forkølelse. Samtidig bliver du klogere på, hvad der kan forebygge en fremtidig forkølelse.

Dette kan lindre din forkølelse

Der findes desværre ingen mirakelkure, når du først har fået en forkølelse raget til dig. Men ikke desto mindre kan du forsøge at lindre dine symptomer, så det ikke bliver helt så slemt at ligge syg på sofaen. Det bedste du kan gøre er at benytte dig af de klassiske sugetabletter, som eks. strepsils, eller måske næsespray og mentholatum til næsen. Udover dette kan det være fornuftigt at ligge med hoved højt, når du skal sove, da dette kan hjælpe på en evt. stoppet næse. Sidst, men ikke mindst skal du huske rigeligt med lommetørklæder, da køkkenrulle kan være hårdt for næsen. Og så handler det ellers blot om at blive frisk igen ved hjælp af hvile til kroppen.

Forebyg forkølelsen med godt immunforsvar

Som tidligere nævnt, er det svært at gøre noget ved sygdommen, når først du er blevet syg. Ingen mirakelkur gør dig frisk på ingen tid, og du skal blot afvente, at din krop bearbejder sygdommen.

Derfor er der god grund til at sikre sig et godt immunforsvar, så du bedre kan stå imod eventuelle infektioner i fremtiden, og samtidig hurtigere blive rask. Dette kan du bl.a. gøre igennem sund kost fyldt med gode vitaminer. Får du ikke de vitaminer, du har brug for, så kan du altid supplere med et kosttilskud. Her er C-vitamin særlig godt.

c vitaminSelvom der ikke er videnskabeligt bevis på, at C-vitamin hjælper mod en forkølelse, så er vitaminet ganske fornuftigt til at skubbe gang i immunforsvaret. Generelt er det nemlig vigtigt at få de nødvendige vitaminer, så du dermed vil have nemmere ved at stå imod en forkølelse fremadrettet. Har du brug for C-vitamin kan dette fås som kosttilskud på apoteket, men du kan også vælge at få det igennem din kost, eks. ved at spise citrusfrugter.

Udover vitaminerne er det vigtigt for kroppen at få den rette mængde søvn. Mangel på, eller for lidt søvn kan påvirke din krops overskud og medføre stress. Det kan bevirke, at din krop er mere modtagelig over for vira og infektioner. Sørg derfor for altid at få din nattesøvn. Du bør til sidst også huske på ikke at blive kold. Når kroppen er kold, eller du har kolde fødder, er du i større risiko for at få hevet en infektion med dig hjem.