Din bolig kan gøre dig syg

Vi opholder os langt de fleste af døgnets timer i vores hus eller lejlighed. Derfor er vi også meget udsatte, hvis ikke vores bolig lever op til de sundhedstilstande, der anbefales af en bolig. Der kan være mange årsager til, at du bliver skidt i dit eget hjem.

De fleste har nok oplevet at gå ind i et hjem, hvor de har tænkt, at der trængte til at blive luftet ud. Nogle gange skyldes det måske, at der bor tre unge drenge sammen, og de tænker ikke så meget over den ubehagelige lugt af indelukkethed.

Mere alvorligt er det, hvis det er en jordslået lugt, der rammer dine næsebor. For selvom denne lugt for nogle kan vække minder om sommerhus, så ligger der ofte en ubuden gæst bag. Den distinkte lugt kan nemlig risikere at være skimmelsvamp.

Sådan opstår skimmelsvamp

Det er en rigtig ubehagelig overraskelse at opdage, hvis der er skimmelsvamp i din bolig. Det kan være svært at opdage skimmelsvamp, fordi den ikke altid er synlig med det blotte øje. Derfor opdager nogle mennesker den også først efter længere tids ubehag, særligt hvis de har astma eller andre problemer med luftvejene.

Skimmelsvampen opstår, hvis der er for meget fugt i dit hjem. Der kan være flere årsager til, at dit hjem bliver fugtigt, og derfor også flere løsninger på problemet. I ethvert hjem produceres der en del fugt, eksempelvis når du har været i bad, lavet mad eller svedt i sengen. Og hvis du ikke sørger for at få luftet ordentligt ud, så luften bliver tør, kan det give skimmelsvamp.

En anden årsag til svampen kan være, at dit hus er utæt. Hvis fugten kan trænge ind udefra, så har du problemet. Det er også i disse tilfælde, at du ofte ikke ser svampen, fordi den sidder under gulvbrædderne eller måske under dit tag. Men uanset hvor, så kan svampen stadig vække stort ubehag, og derfor skal du hurtigst muligt af med den.

Bekæmp og forebyg skimmelsvamp

Udryd skimmelsvamp

Når du finder frem til skimmelsvampen, så handler det om hurtigst muligt at få den fjernet. Hvis svampen er kommet, fordi du ikke selv får luftet ordentligt ud, så kan du selv fjerne den. Det kan blandt andet ske med diverse svampedræbende midler. Derefter skal du naturligvis være opmærksom på din udluftning, så svampen ikke vender tilbage.

Er det derimod dit hus, den er gal med, er det et større problem. Her skal du nok have fat i en professionel håndværker, der kan se nærmere på skaderne og dernæst på, hvordan du kommer det til livs.

Som så meget andet, er det også i dette tilfælde bedre at forbygge end at helbrede. Og forebyggelsen kan ligge i, at du sørger for, at dit hus er tæt. Det kræver, at din bolig bliver løbende vedligeholdt, så den ikke forfalder. Derfor kan det være en god ide at have en vedligeholdelsesplan i din ejendom eller boligforening. På den måde sikrer du dig, at din bolig bliver tjekket, samt at du får en overskuelig plan for, hvad du skal gøre, for at undgå forfald i din ejendom.