Slip af med ondt i halsen med disse tips

Det er de færreste af os som ikke en gang om året eller mere oplever at få lidt kriller eller ondt i halsen. Ondt i halsen kan skyldes mange forskellige ting.

Oftest kommer det dog, når vi er forkølet, hvor smerterne i halsen også er ledsaget af stoppet næse og eventuel let feber. Men indimellem kan vi få ondt i halsen, som skyldes andre ting. Det kan eks. være halsbetændelse eller kyssesyge, som er skyld i, at du har smerter i halsen i længere tid. Uanset årsagen til en øm hals, får du her et par gode råd til, hvordan du hurtigt slipper af med det igen.

Læg mærke til dine symptomer

I og med at der kan være flere årsager til ondt i halsen, skal du også sørge for at lægge mærke til eventuelle andre symptomer, hvor længe du har ondt i halsen og om hvor slemme dine smerter er. Enkelte vira og infektioner kan vare flere uger, imens andre går over efter et par dage. Samtidig er det ikke alle sygdomme, som eks. er ledsaget af hovedpine eller feber. Hvis du er i tvivl om, hvad dine halssmerter skyldes, kan du ringe til vagtlægen eller egen læge, som kan undersøge dig. Er det halsbetændelse, skal du nemlig behandles med penicillin. Derfor er det vigtigt at få etableret årsagen til din ondt i halsen.

Undgå unødig aktivitet

Hvis du har ondt i halsen som følge af en forkølelse eller halsbetændelse, skal du huske på at give dig selv tid og ro til at blive rask igen. Du bliver ikke hurtigere rask af at arbejde eller forsøge at træne det væk. I mange tilfælde kan denne belastning af kroppen rent faktisk sænke kroppens proces med at blive rask, da du belaster den unødigt. Sørg derfor for at få rigeligt med hvile til kroppen, så du hurtigt kan være på toppen igen.

Sov med hoved højt

Når du har ondt i halsen, skal du prøve at få så meget hvile som muligt. Det gælder også søvn, men ind i mellem kan det måske være svært at sove pga. smerterne i halsen. Derfor kan du forsøge at sove med hovedet højt, enten ved at hæve sengen eller sove med en ekstra pude.

Hold igen med rygning

Det er aldrig særlig fornuftigt at ryge. Men har du ondt i halsen, kan rygning faktisk forværre dine smerter og gøre det sværere at blive rask. Så kan du undlade det, så bør du undgå rygning, hvis du er ramt af ondt i halsen.

Sugetabletter og medicin

Har du så ondt i halsen, at det er meget ubehageligt at synke, hvilket det i mange tilfælde kan være, kan du benytte sugetabletter til at mindske ubehaget. Du kan også benytte panodiler eller lign. til at tage de værste smerter.

Te med honning

syg mand i sengen med te Varm te eller andre varme drikke har ofte en positiv effekt på halssmerter, da de ofte lindrer halsen, så det ikke føles så ubehageligt at synke. Honning i te er også med til at smøre halsen, når du har ondt.