Forkølelse eller allergi? Sådan kender du forskel

Er næsen stoppet til og løber, eller kan du ikke stoppe med at nyse? Forkølelse og pollenallergi kan have mange af de samme symptomer, og det kan derfor være lidt af en udfordring at finde ud af, om det er egentlig allergi man har, eller om det blot er en forkølelse. Dette gælder særligt, hvis du ikke tidligere har haft pollenallergi.

Men selvom det kan være svært at kende forskel, er det vigtigt, at du ved, hvad årsagen til den stoppede og løbende næse er. Der er nemlig stor forskel på, hvordan du skal behandle allergi, og hvordan du skal behandle en forkølelse.

Heldigvis er der en vis forskel i symptomerne, som kan være gode at holde øje med, hvis du er i tvivl. Dem kan du læse om herunder sammen med gode råd til, hvordan du skal behandle henholdsvis en forkølelse og allergi.

Symptomer på forkølelse og allergi

En forkølelse er en virus, som varer omkring en uges tid. I denne periode vil du typisk opleve, at næsen løber. Her vil snottet i første omgang være tyndt og klart, men hurtigt blive mere tykt og gulligt. Ved en forkølelse kan du indimellem også opleve, at du nyser, men ikke flere gange i træk.

Er du ramt af en forkølelse, vil du også typisk føle en generel utilpashed og eventuelt feber. Derudover kan du også opleve at få ondt i halsen og hoste.

Allergi kan også give løbende næse. Her vil snottet dog blive ved med at være tyndtflydende og gennemsigtigt. Ved pollenallergi vil man typisk også have tilstoppet næse, hvilket ikke ses så ofte ved en forkølelse. Samtidig vil man typisk nyse hyppigt og ofte flere gange i træk.

En af de væsentligste symptomer ved allergi, er, at man ofte oplever at få kløende, irriterede, våde eller røde øjne. Dette ses sjældent ved en forkølelse. Ved allergi kan man desuden både opleve, at alle symptomerne opstår på én gang som et anfald, der forsvinder kort tid efter, eller at man hele tiden har ét eller flere symptomer. Ved en forkølelse vil man typisk have symptomer hele tiden.

Symptomer paa allergi

Sådan kender du forskel

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt det er allergi eller en forkølelse, som har ramt dig, kan det være en god idé at overveje, hvordan dine symptomer har udviklet sig. Er de opstået pludseligt eller har de været længere tid undervejs?

En forkølelse er ofte længere tid om at udvikle sig, hvorimod allergisymptomer opstår i det øjeblik, du bliver udsat for det, som du er allergisk overfor. Symptomer som er opstået pludseligt, kan således tyde på allergi. Varer symptomerne mere end 14 dage, kan det desuden også være et tegn på, at du har allergi.

Er du i tvivl, om du har pollenallergi, eller om det er en forkølelse, kan det desuden være en god idé at kigge på, hvornår på årstiden du begynder at få løbende næse. Mange bliver ramt af en forkølelse i løbet af efteråret og vinteren. Derimod kan allergisymptomer opstå hele året.

Pollensæsonen starter typisk tidligt forår og strækker sig til sensommeren. Hvis det er i denne periode, at du mærker, at næsen løber, kan det desuden meget vel være pollenallergi du lider af.

Sådan behandler du forkølelse

Da forkølelse er en virus, er det ikke muligt direkte at behandle den. Dog kan du lindre symptomerne ved en forkølelse på flere måder. For at skabe bedre luftgennemstrømning i næsen, kan du bruge en næsespray eller saltvand. Har du ondt i halsen eller hoster du, kan du lindre halsen med sugetabletter, halspastiller eller hostesaft. Husk desuden at få masser af søvn og hvile og sprit hænder ofte, så du ikke smitter andre.

Sådan behandler du allergi

Til allergisymptomer kan du også med fordel bruge næsespray eller saltvand for at lindre den stoppede næse. Derudover kan øjendråber til kløende, røde eller irriterede øjne også være en god idé. For at lindre allergisymptomerne kan du også tage tabletter med antihistamin. Disse kan være med til at lindre symptomerne.