Selvom vi er omgivet af bakterier hver evig eneste dag, og formentlig aldrig slipper for dem, så kan vi stadig gøre en stor indsats for at minimere de bakterier, som ikke er gode for os. De bakterier, som gør os syge og dårlige, og som ofte kan forefindes i køkkenet, hvis du ikke har styr på hygiejnen.
Heldigvis har de fleste af os lært at holde en god køkkenhygiejne. Og de fleste har også styr på, hvad der er go eller no go, når det kommer til håndtering af fødevarer i rå og tilberedt tilstand. Men ved du, hvordan du undgår bakterier andre steder i køkkenet? Det kan du blive klogere på i denne artikel.
Skift din karklud hver dag
Den lille uskyldige klud, som du flere gange bruger til at tørre overflader af med i hjemmet, er faktisk ikke så uskyldig, når det kommer til stykket. Karkluden er rent faktisk en bakteriebombe uden lige. En karklud bliver brugt til at tørre rigtig mange overflader af i løbet af dagen, og hvis den efterfølgende får lov at ligge sammen krøllet på vasken eller lign. Så er der stor sandsynlighed for, at bakterierne stortrives. For at undgå dette, bør du skifte din karklud hver dag. Du skal samtidig huske at vaske dine karklude på minimum 60 grader i vaskemaskinen.
Vask hænderne grundigt
Det er alfa og omega, at du sørger for at vaske dine hænder grundigt, når du er i køkkenet. Dvs. hver gang du har tilberedt eller rørt ved en madvare, skal du vaske dine hænder, inden du går videre til den næste. Så er du sikker på, at der ikke kommer bakterier fra den ene til den anden madvare. Indimellem kan det dog være lidt vanskeligt at undgå at få bakterier fra rå madvarer på vandhanen, fordi du skal vaske dem. Her kan du vælge at investere i en berøringsfri vandhane. Med en berøringsfri vandhane kan du blot holde dine hænder under hanen, så vandet begynder at løbe. På den måde undgår du at få svinet hele vandhanen til. Hos Byens VVS i Randers har de mange års erfaring i at installere berøringsfri armaturer, og derfor kan du nemt få en professionel til at give dig vejledning i dette.
Tør hænderne i et håndklæde – IKKE viskestykket
Flere danskere tørrer deres hænder i et viskestykke i køkkenet. Efterfølgende bruges selvsamme viskestykke til at tørre rent service af med. Det skal du stoppe med. Du skal tørre dine hænder i et håndklæde, da det er beregnet til formålet. Et viskestykkes formål er at tørre rent service af.
Brug kun rene redskaber og hold tingene adskilt
Dette punkt er forholdsvist indlysende, men ikke desto mindre er den ret vigtigt, hvilket er derfor det er med her. Når du laver mad, skal du sørge for at holde dine redskaber rene til hver madvare. Du kan ikke bruge samme kniv til din rå kylling, som du efterfølgende skærere grøntsager med. Vask dine knive og brætter grundigt imellem hver ting eller skift til nyt.
Hvis du vil undgå at blive syg af dine madvarer, så skal du desuden sørge for at holde dem adskilt i hele køkkenet. Det betyder, at det rå kød ikke må ligge på samme bræt eller tallerken som tilberedt kød. Dine grøntsager, som endnu ikke er skyllet, skal også holdes adskilt fra dit kød, uanset om kødet er råt eller tilberedt. Når du sørger for god hygiejne i køkkenet, undgår du sygdomsfremkaldende bakterier.