Sådan kan du få et sundt indeklima i din bolig

Vi fokuserer enormt meget på sundhed i alt, hvad vi laver. Vi skal spise sundt, dyrke godt med motion, undgå alkohol og tobak. Vi skal også undgå at blive stresset, da dette også påvirker vores overordnede helbred og sundhed.

Men selvom vi har fokus på de udefra kommende faktorer, er det også vigtigt at se på, om din bolig lever op til det sunde liv. Din boligs indeklima kan nemlig have stor betydning for dit velvære og sundhed. Derfor er det vigtigt at forholde sig til det, og se på, hvordan du kan optimere klimaet. Nedenfor kan du derfor læse meget mere om, hvordan du får et godt indeklima.

Husk udluftningen

Rigtig mange får ikke luftet grundigt nok ud i deres bolig i løbet af dagen. Hvis du sørger for grundig udluftning hver dag, kan du forbedre indeklimaet i din bolig, da du dermed fjerner både fugt og dårlig luft fra din bolig. Gør det til en vane at åbne vinduer og døre hver dag i små 5 minutter. Så kan du nemt optimere på luften i rummet.

Undgå skimmelsvamp

Skimmelsvamp er noget rigtig skidt. Både for dig, men også for dit hjem. Skimmelsvamp kan hurtigt opstå, der hvor der er fugtigt, eks. på badeværelset og påvirker klimaet i høj grad. Har du skimmelsvamp i boligen, kan du opleve helbredsgener som eks. hoste og astma, vejrtrækningsbesvær, nysen, hovedpine og træthed. Derfor er det vigtigt, at du én gang for alle får bugt bed skimmelsvampen. Rodalon kan tage det meste, men for at komme det i forkøbet, bør du overveje en affugter, hvis der bliver meget fugtigt og det ikke er muligt er lufte ud. En affugter kan fjerne al den overskydende fugt, og gøre rummet behageligt at være i igen.

Optimér på din varme

Er du klar til at investere lidt for at få det bedste resultat ift. dit indeklima, er der flere ting, du kan se nærmere på. En af disse er varmen i din bolig. Hvis du har radiatorer rundt omkring i hjemmet, kan disse ofte være genstand for en del støv og allergener. Når radiatoren opvarmer rummet, vil disse støvpartikler blive hvirvlet rundt i luften, og dermed påvirke luften i rummet. Dette kan du undgå ved at skifte til gulvvarme. Selvom gulvvarme er en lidt dyrere investering, er den godt givet ud, da gulvvarme kan være med til at forbedre dit indeklima, samtidig med, at du kan spare på varmeregningen, fordi gulvvarmen fordeler varmen bedre. Du kan altid tage kontakt til Byens VVS, hvis du har brug for råd og vejledning til, om det er en god idé for dig at installere gulvvarme.

Sørg for regelmæssig og grundig rengøring

En god og grundig rengøring kan gøre rigtig meget for dit indeklima. Støv og snavs og eventuelle dyrehår kan hurtigt lægge sig på møbler og gulve inden for kort tid. Al det støv der samler sig, kan påvirke dit indeklima og dermed også dit helbred. Sving derfor jævnligt støvsugeren, så du bliver fri for skidt og snavs. Det vil også se pænt ud.

Og nu vi er ved rengøring. Så kan du i samme omgang tjekke dine rengøringsmidler efter i sømmene. Det er nemlig ofte, at rengøringsmidler kan være skadelige for vores helbred, hvis ikke vi passer godt nok på. Brug kun miljøvenlige og godkendte rengøringsmidler, så er du sikker på, at du ikke får uønskede kemikalier i hjemmet og i kroppen.

Indret med planter

pige foran pc omringet af planterDet er videnskabeligt bevist, at grønne planter har en positiv og gavnlig effekt på indeklimaet i din bolig. Flere af de rigtige planter kan hjælp med at forbedre klimaet ved at absorbere skadelige kemikalier fra luften. Gå efter planter som eks. fredslilje, efeu eller nyrebregne, som alle er gode planter at have i hjemmet, hvis du vil forbedre indeklimaet. Der findes dog mange flere planter, som er gode for klimaet, så der er nok at vælge imellem.